30 daagse: Zachter en wisselvalliger

Groene kerst lijkt tamelijk zeker

Van onze weerman

Redactie
30 daagse: Zachter en wisselvalliger

30 daagse: Zachter en wisselvalliger

Redactie
Redactie 12 december 2018 13:18 uur
Laatste update: 12 december 2018 14:36 uur
Deze week is het vrij koud, maar volgende week ligt de temperatuur weer dag en nacht (ruim) boven nul. Het wordt ook wisselvalliger. Zoals het er nu uitziet, houdt datzelfde weertype tot de jaarwisseling aan.

Een hogedrukgebied bevindt zich deze week boven Scandinavië en voert koudere lucht vanuit het oosten aan. Het resulteert in een vrij koud weerbeeld, met 's nachts een paar graden vorst en overdag steeds lagere temperaturen, op vrijdag en zaterdag amper boven nul.

De overgang van zacht naar vrij koud weer, was anderhalve week geleden al te zien in de 15 daagse verwachting. Ook de 30 daagse gaf bevestiging voor de overgang. Maar opvallend genoeg, had de 30 daagse van de week dáárvoor helemaal niet dit weerbeeld, dus het is allemaal vrij onverwacht en snel tot stand gekomen.

Waar de 30 daagse van vorige week weer wel gelijk in lijkt te krijgen, is dat de koude lucht maar kort in ons land blijft. De berekeningen van deze week zijn eensluidend aan vorige week: de derde week van december verloopt zacht en wisselvallig, want tamelijk nat.

De 'pluim' van 3 december, met werkelijke temperaturen (zwarte bolletjes)
De pluim van 12 december: na zaterdag gaat het kwik weer flink omhoog.

Jaar eindigt vermoedelijk zacht en nat

Een zacht en wisselvallig weertype lijkt zich ook af te tekenen voor de periode vanaf Kerstmis tot oudjaar. Een groene kerst lijkt dus tamelijk zeker.

Maar zoals deze koude week laat zien, kan een'winterse 'verrassing' zich alsnog vrij kort van te voren aftekenen. Ter illustratie, de laatste keer dat er officieel een witte kerst was, is acht jaar geleden. Sinds 1901 is er slechts acht keer een witte kerst geweest.

Vrij zacht tussen kerstavond en de dag voor oudjaar.
In deze periode ook behoorlijk nat.

Hoe begint 2019...

Voor de eerste week van het nieuwe jaar geeft de 30 daagse aan, dat de balans wat neerslag betreft opnieuw naar vrij droog uitslaat. Tegelijkertijd is er niets te zeggen over de temperatuur. Misschien komt er dus wel weer koude lucht naar ons land, in het begin van 2019.

Een aanwijzing die daar ook voor is, is het feit dat sommige modellen boven het Noordpoolgebied in de stratosfeer (de luchtlaag vanaf 10-15 km hoogte) ergens tussen Kerstmis en nieuwjaar een sterke, snelle opwarming verwachten.

In het verleden leidde zo'n plotselinge opwarming vaak, met een korte vertraging, tot een sterke afname van depressies op het noordelijk halfrond, dus meer hogedrukgebieden. Voor Nederland en West-Europa is een sterk hogedrukgebied, op de juiste plek (liefst boven Scandinavië), een basisvoorwaarde voor serieus winterweer.

Geen aanwijzing voor wat de temperatuur gaat doen.
Minder wisselvallig aan het begin van het nieuwe jaar?

Maandprognose: korte uitleg

Voor een weersverwachting voor de periode van 15 tot 30 dagen vooruit, geldt dat een verwachting 'van dag tot dag' niet meer mogelijk is. In grotere lijnen is tegenwoordig wel degelijk een uitspraak mogelijk, die bovendien enige waarde heeft. Het gaat om indicatieve uitspraken als 'warmer dan normaal', of 'relatief nat'.

De verwachting wordt wekelijks op maandag door een computermodel berekend. De resultaten moeten daarna worden verwerkt en zijn op dinsdag beschikbaar. Wij wachten vervolgens dan nog op de uitslag van de voorgaande week.

Om die reden verschijnt meestal op woensdag, donderdag of vrijdag een update. De eerste week van de verwachting valt daarmee grotendeels af en blijft dan ook in de tekst vaak onbenoemd.

Een uitgebreid artikel over de maandprognose is hier te lezen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen