30 daagse: wordt juli te koud?

Een blik op de komende vier weken

Van onze weerman

Wilfred Janssen
30 daagse: wordt juli te koud?

30 daagse: wordt juli te koud?

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 10 juli 2019 12:01 uur
Laatste update: 10 juli 2019 18:35 uur
De eerste week van juli is op veel plaatsen aan de koele kant verlopen. Ook de komende dagen wil het nog niet echt vlotten met de temperatuur. Eindigt juli te koud, of geeft de maandprognose nog zicht op een thermisch offensief?

Geleidelijk naar normale temperaturen

Na de vrij koele eerste week van juli, wil het ook deze week met de temperatuur nog niet echt vlotten.

Volgens de maandverwachting van het ECMWF zal ook deze week als te koud de boeken in gaan, waardoor de gemiddelde julitemperatuur onder het langjarig gemiddelde blijft. De lage temperaturen komen door de aanhoudende noordenwind, waardoor het ook vaak bewolkt is in de al koelere luchtsoort.

In de loop van volgende week zien we een omslag in de modellen. De wind heeft geen voorkeur meer voor noord, maar juist voor richtingen uit zuid tot zuidwest. Voor deze week zien we bovennormale temperaturen in grote delen van Frankrijk, maar ook op de Atlantische Oceaan en boven de Britse Eilanden.

Deze vrij warme lucht komt dan in de loop van volgende week geleidelijk onze kant op, waardoor de weekgemiddelde temperatuur op veel plaatsen weer rond normaal ligt.

Deze week op de grens tussen te koud en te warm
Volgende week neigt het naar te warm, kou duidelijk oostelijker.

Minder droog

In sommige regio's in ons land is de droogte schrijnend. De maandverwachting hield vorige week zeker tot en met volgende week nog vast aan te droog weer. Met de buien in de verwachting voor de komende dagen en later volgende week komt de neerslagprognose in de nieuwe 30-daagse juist rond normaal uit, in plaats van relatief droog.

Het droogteprobleem wordt daarmee echter nog lang niet opgelost, want er valt nu ongeveer net zo veel dan er verdampt. We schieten er netto dus weinig mee op, anderzijds wordt de droogte niet of nauwelijks erger.

Laatste periode juli te warm en iets te droog

Duidelijk bovennormale temperaturen later deze maand

In de derde week van juli zien we in het maandmodel een verschuiving naar duidelijk hogere temperaturen. Volgens de 30 daagse van ECMWF liggen de temperaturen in deze week tot 3 graden boven normaal.

Dat geldt niet alleen in onze omgeving, maar ook voor grote delen van Frankrijk en Duitsland. Het koelere weer vinden we in deze periode vooral boven Rusland en het noorden van Turkije terug.

De neerslaghoeveelheid neigt naar normale hoeveelheden, hoewel juist boven land er ook enkele signalen zijn voor een fractie natter weer.

In de warme lucht kunnen dit zomaar regen- en onweersbuien zijn, iets wat natuurlijk past bij warm weer in het zomerseizoen. Met temperaturen flink boven normaal en neerslaghoeveelheden rond normaal neemt het neerslagtekort weer toe. 

Normaal weer rond de maandwisseling

Rond de maandwisseling verdwijnt de sterke voorkeur voor te warm weer. Mogelijk vindt er dan een overgang plaats naar een wat koeler weertype, maar wel aan de droge kant. Hogedrukgebieden blijven in deze periode in de buurt, waardoor buienvorming deels wordt onderdrukt. 

Wanneer de laatste periode van juli flink te warm verloopt, kan de maand als normaal tot te warm de boeken in gaan. Tot nu toe loopt juli ongeveer 2 graden achter op normaal, een verschil dat door een warme periode gemakkelijk kan worden rechtgetrokken.

Als de gemiddelde temperatuur in juli nét onder normaal eindigt, dan hebben we voor de tweede keer dit jaar een te koude maand te pakken. Dat is best opvallend, zeker na een recordwarme juni!

Temperaturen neigen naar te warm, maar duidelijk minder dan in de week ervoor.
De neerslaghoeveelheid in deze periode ligt rond normale waarden.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen