30-daagse: Hoe verloopt de eerste zomermaand?

30-daagse: Hoe verloopt de eerste zomermaand?

Redactie
Redactie 3 juni 2020 14:09 uur
Laatste update: 3 juni 2020 17:07 uur
Door regentekort in de lente moeten we nu zuinig zijn met water. De 30-daagse geeft aan dat de eerste zomermaand meer variatie kent dan de lente.

De meteorologische zomer is passend van start gegaan. Op 1 en 2 juni zijn landelijke zomerse dagen genoteerd, maar vanaf donderdag 4 juni is de zomerlucht verdwenen en staat er voor het eerst sinds 24 mei weer regen in de verwachting. 

Volgens de 15-daagse blijft het tot en met woensdag 10 juni vrij koel en wisselvallig. Vanaf donderdag 11 juni neigt de temperatuur naar iets hogere waarden, maar de spreiding en dus onzekerheid is vrij groot. Ook is de kans op neerslag nog aanwezig, wel is de kans vrij klein.

8 tot 14 juni: licht wisselvallig en koel

De 30-daagse berekent voor deze periode lagere temperaturen dan gebruikelijk. Normaal hoort het in deze fase 19 graden te zijn. Volgens de 30-daagse houdt de koele periode die op donderdag 4 juni van start is gegaan tot 14 juni aan. Bovendien valt er met name in de kustprovincies meer regen dan we gewend zijn, zeker na de droge lente is regen welkom. Maar in het oosten lijken de buien minder regen op te leveren, juist in deze regio is het neerslagtekort erg groot en de grondwaterstand vrij laag op moment van schrijven. 

15 tot 21 juni: natter dan normaal

Opvallend voor deze periode is dat boven het noorden en oosten van Europa het relatief warmer is dan normaal en in het zuidwesten juist koeler. Ons land ligt precies op de grens van de twee luchtsoorten. Op deze scheidslijn kunnen stevige buien ontstaan. De buien leveren volgens de 30-daagse meer regen dan gewoon in ons land.

Bijna in heel Europa wordt meer neerslag geproduceerd dan in een doorsnee tweede decade van juni. Waarschijnlijk wordt het weerbeeld bepaald door een omvangrijk lagedrukgebied boven het midden van Europa en is de luchtdruk in het noorden van Scandinavië hoger.

22 tot 28 juni: koel en minder nat

In deze periode verdwijnt de warme lucht boven Noord- en Oost-Europa. De koele lucht stroomt over onze omgeving uit. In het zuidwesten wordt het op sommige plaatsen warmer dan normaal, maar blijft de minder warme lucht ook aanwezig. De weersituatie is ons land meestal stabiele met minder neerslag.

29 juni tot 5 juli: normale temperatuur wel natter

Richting de zomervakantie lijkt het weerbeeld in Europa volgens een gebruikelijk patroon te verlopen. Met de warmte en droge omstandigheden in het Middellandse Zeegebied en een zone met wisselvallig en koeler weer boven het zuiden van Scandinavië. In ons land ligt de middagtemperatuur rond de normale waarde van 21 graden maar kan er meer regen vallen. Ook in Denemarken en het zuiden van Scandinavië wordt meer neerslag gegenereerd. 

6 tot 12 juli: minder neerslag en zuiden warm

Het begin van de zomervakantie in regio noord verloopt in ons land meestal droger. In het zuiden kan het warmer worden dan normaal.

Kortom volgens de 30-daagse brengt de maand juni vrij normale temperaturen en meest waarschijnlijk dikwijls natter weer, vooral in de periode van 15 tot 21 juni en rond de maandwisseling van juni naar juli. Hoe het weer naar verwachting in de zomervakantie verder gaat, kun je in de volgende maandverwachting lezen. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen