30-daagse: Geen significante kou in januari

Europees model komt met iets natter tweede deel januari

Van onze weerman

Raymond Klaassen
30-daagse: Geen significante kou in januari

30-daagse: Geen significante kou in januari

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 26 december 2018 10:01 uur
Laatste update: 1 januari 2019 13:46 uur
In de nieuwe 30-daagse van het Europees model zien we tot diep in januari geen sgnificante kou verschijnen in de weerkaarten. Het voorgeschotelde weerbeeld is thermisch over het algemeen rond normaal of een tikkeltje te zacht.

Geen grote afwijkingen bij start 2019

In de meest recente uitvoer van Europees centrum zien we geen grote afwijkingen ten opzichte van het klimatologisch gemiddelde voor het begin van het nieuwe jaar. Het westen en noorden van Europa lijken zelfs iets zachter te worden, Een wat koelere prognose is er voor de landen rond de Middellandse Zee en Rusland.

Voor het West-Europa wordt duidelijk een droger weerbeeld geprognotiseerd. Turkije en Griekenland worden juist met een natter weerbeeld geconfronteerd evenals Noorwegen dat met een veelal noordwestljke stroming met veel neerslag te maken gaat krijgen.

temperatuurafwijking 31 dec- 6 januari
Neerslagafwijking 31 dec - 6 januari. Het is duidelijk waar het hogedrukgebied ligt

Hogedrukgebied

Het geschetste beeld past ook wel in de drukverdeling die we in de modellen terugzien. Zowel het Amerikaans als het Europees centrum laten een krachtig hogedrukgebied floreren rond het Verenigd Koninkrijk. De lagedruk vinden we terug boven Scandinavië en de Baltische Staten. 

Door de ligging van het hogedrukgebied is de stroming vaak uit het noordwesten. Echte kou kan Nederland dan niet bereiken.

Week 7 t/m 13 januari: 'opwarming' continent

In de derde week van de uitvoer zien we dat het iets te koude beeld in het oosten van Europa en Rusland verdwijnt. In het westen verandert er niet veel en in het zuiden van Europa blijft het iets aan de koude kant.

Wel wordt er een natter weerbeeld geschetst, ook boven onze omgeving.  Het duidt op een wisselvalliger weerbeeld waarbij winterse neerslag niet is uitgesloten.

Week 14 t/m 20 januari: Te zacht in Europa

Een opmerkelijk rode kaart komt er uit de hoge hoed van het Europees centrum voor midden januari. Vrijwel heel het Europese continent en Rusland is rood gekleurd. Alleen het Verenigd Koninkrijk wordt als iets te koud gepresenteerd, Nederland zit rond normale waarden.

De rode kleuren suggeren dat zowel in het noorden van Europa als dieper op het continent, echte winterkou niet aanwezig is. De week verloopt mogelijk wel weer iets natter dan normaal. Vooral in Zuidwest-Europa  en rond de Adriatische Zee worden flinke afwijkingen in neerslag verwacht en oogt het nat.

Heel veel rood. De winterkaart van de nabije toekomst?
Week 4: 14 t/m 20 januari, zacht en vrij nat

Conclusie: Geen echte kou, eigenlijk alles vrij normaal

Op basis van deze laatste run hoeven we deze periode geen echte winterkou te verwachten. De temperatuur ligt in Nederland vaak rond het langjarig gemiddelde, wat wij 'de normaal' noemen. Interessant is hoe de neerslag zich gaat ontwikkelen na de eerste week in januari.

Er wordt voor Nederland een iets natter beeld gepresenteerd. Ik sluit niet uit dat er ook winterse neerslag kan vallen, immers de temperatuurafwijking is niet spectaculair en de gemiddelde januaritemperatuur ligt tussen 2 en 4 graden. Veel zal afhangen van de heersende stroming en hoe koud de aangevoerde lucht zal zijn.

Maandprognose: korte uitleg

Voor een weersverwachting voor de periode van 15 tot 30 dagen vooruit, geldt dat een verwachting 'van dag tot dag' niet meer mogelijk is. In grotere lijnen is tegenwoordig wel degelijk een uitspraak mogelijk, die bovendien enige waarde heeft. Het gaat om indicatieve uitspraken als 'warmer dan normaal', of 'relatief nat'.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen