30 Daagse: Geen echte kou, wel vaak nattigheid

30 Daagse: Geen echte kou, wel vaak nattigheid

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 19 januari 2021 13:02 uur
Laatste update: 19 januari 2021 15:02 uur
Afgelopen zaterdag kregen we dan even het winterse gevoel met sneeuw in heel het land. Nu is het inmiddels weer 10 graden. Hoe gaat het verder?

Na de mooie winterse speldenprik van afgelopen zaterdag is de zachte lucht weer snel het land binnen gestroomd. Inmiddels zitten we met maxima van zo’n 10 graden, maar ook dat gaat weer veranderen. Richting het weekend daalt de temperatuur naar circa 5 graden en kan het in de nachten een graadje vriezen. Misschien valt er zaterdag wel weer enige tijd sneeuw. Hoe dat precies gaat uitpakken is erg afhankelijk van een kleine depressie die langs of over ons land scheert.

Geen spectaculaire kouinval, wel soms winterse neerslag

Als we verder vooruitkijken dan moeten we concluderen dan er geen spectaculaire kouinval lijkt te komen. In de periode tot en met 21 februari zien we wel dat koudere lucht dichtbij is. Wanneer de stroming wat meer een noordelijke component krijgt kan deze lucht ook Nederland bereiken. De eerste helft van februari kan op deze manier iets kouder gaan verlopen. Houdt de stroming een meer westelijke component dan neemt de kans op neerslag flink toe waardoor storingen ons land kunnen bereiken. Omdat de koude lucht dichtbij is zal dat soms ook winterse neerslag zijn zoals (natte) sneeuw. Een dergelijk scenario is goed mogelijk in de laatste decade van januari die er erg nat uit ziet. Iets wat we ook overtuigend terug zien in  de neerslagpluim.

De neerslagkansen zijn groot in de laatste decade van januari.

Plotselinge stratosferische opwarming

Ons land ligt in februari op de scheidslijn tussen de koudere lucht in het noorden en de warmere lucht in het zuiden. Het gaat dan om details welke luchtsoort Nederland bereikt.

Een detail zou kunnen zijn de plotselinge stratosferische opwarming die begin januari plaats vond. Een dergelijk fenomeen kan op onze breedtegraad voor een verzwakking van het westelijke stromingspatroon zorgen. De kans op een meer oostelijke stroming neemt toe en daarmee ook de aanvoer van koudere lucht. Een dergelijke omslag openbaart zich meestal zo’n vijf tot zes weken na de plotse opwarming hoog in de stratosfeer.

Dit effect is echter niet altijd in Nederland merkbaar en of het deze winter gaat gebeuren is dan ook de vraag. Het blijft toch een beetje koffiedik kijken.

Temperatuurafwijking 8-15 februari. Een iets kouder signaal.

Temperatuurafwijking 1-7 februari.

Samengevat: soms winterse neerslag maar geen echte kou

Samengevat zien we de laatst modeluitvoer van het Europees model dus geen opzienbarende zaken. Koud winterweer is niet aan de orde, soms wel winterse neerslag. De week van 8 tot en met 14 februari verloopt mogelijk iets kouder en droger. Tot die tijd is het vooral wisselvallig. Al met al een winters weerbeeld dat past in het huidige klimaat.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen