30-daagse: frisse week voor de boeg, daarna weer zachter

30-daagse: frisse week voor de boeg, daarna weer zachter

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 6 mei 2020 18:52 uur
Laatste update: 7 mei 2020 15:13 uur
Kunt u een beetje genieten van het zonnige weer? De komende dagen is het nog even zacht, maar vanaf zondag stroomt koude lucht het land binnen. We krijgen dan met een kouder dan gebruikelijk weerbeeld te maken.

Kouder of frisser, wat is het eigenlijk? Schrijven we kouder in onze verwachting dan krijgen we mailtjes dat het vroeger in de winter koud was, pennen we een frisser weerbeeld, dan krijgen we te horen dat het toch echt wel koud was of wordt. Kouder of frisser, het maakt wat mij betreft niet zoveel uit, feit is dat we voor volgende week met veel lagere temperaturen te maken gaan krijgen. Veel lager dan wat gebruikelijk is in de eerste helft van mei.

IJsheiligen valt precies met koude dip

Een koude week

In de pluim zagen we de dip al goed aankomen en ook de langetermijnverwachting van het Europees model laat voor de week van 11 tot en met 17 mei een duidelijk te koud weerbeeld zien voor vrijwel heel Europa. Alleen Italië, de Balkan en Turkije krijgen met warmte te maken. In Nederland blijft de temperatuur zeker in de eerste helft ruim onder de normale waarde van zo'n 16 graden. De periode valt precies samen met de zogenaamde IJsheiligen.

Snel weer warmer

Het model suggereert ook dat de koude dip niet heel lang duurt. Want voor de week van 18 t/m 24 wordt alweer een warmer scenario geschetst. In het oosten van Europa blijft het koudere weerbeeld wel nog hangen. Er is tevens een overtuigend droog signaal voor heel Europa. Een hogedrukgebied lijkt zich weer te gaan positioneren boven het westen van Europa  waardoor de aanvoer in onze omgeving weer continentaal wordt.

Warmer in de periode 18 t/m 24 mei

In vrijwel heel Europa een droger dan normaal weerbeeld

Laatste decade en begin juni veel onzekerheden

In de laatste decade blijft de trend iets warmer dan normaal. De luchtdruk verdeling oogt zeer vlak boven het continent ookal omdat het Azorenhoog zich koest lijkt te gaan houden. Het gevolg is dat boven land er veel onzekerheden zijn in de verwachting. Hoe gaat die vlakke drukverdeling zich precies manifesteren? Wat neemt het voortouw boven onze omgeving, een brutale trog of toch een uitloper van een ander hogedrukgebied?

Die onzekerheden zien we ook nog terug in de eerste week van juni. De bovenluchtstroming is sterk zonaal, zonder veel activiteit in onze gebieden. Het Verenigd Koninkrijk lijkt juist wel met een meer dan normale neerslaghoeveelheid te maken te krijgen.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen