30 daagse: Echt geen winterweer

Winter 2019/2020 zal boeken in gaan als de winter die nooit kwam

Van onze weerman

Raymond Klaassen
30 daagse: Echt geen winterweer

30 daagse: Echt geen winterweer

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 12 februari 2020 15:14 uur
Laatste update: 12 februari 2020 16:48 uur
Het zal geen verrassing meer zijn. De winter van 2019-2020 gaat uit als een nachtkaars die eigenlijk nooit is ontstoken. De trendverwachting van het Europees centrum loopt inmiddels tot ver in maart en u raadt het al: Het wordt te zacht voor de tijd van het jaar.

Collega Wilfred Janssen zei het al tegen mij: "Je kan de tekst en plaatjes van de vorige 30 daagse wel kopiëren" en daar had hij natuurlijk een punt. De kaarten van het Europees centrum laten constant hetzelfde beeld zien: de weken verlopen in vrijwel heel de winter warmer dan normaal. Daarbij zien we de grootste afwijkingen in het noordoosten van Europa, juist de plek waar eventueel koud weer vandaan moeten krijgen.

Gewaardeerd oud collega Erwin Kroll zou deze verwachting als volgt samenvatten:

"Voorlopig verandert er helemaal niets."

Raymond Klaassen, meteoroloog Weerplaza

Winterse buien

Een warmer dan normaal weerbeeld, wil natuurlijk niet zeggen dat er geen winterse speldenprikken mogelijk zijn. De trend zegt iets over het groter geheel en niet over een specifiek weerbeeld op dag x. Deze week is wat dat betreft best een goed voorbeeld. Er vallen soms pittige hagelbuien of buien met natte sneeuw en hier en daar werd het zelfs kortstondig een beetje wit, maar daarmee hebben we het winterse wel gehad. Komend weekend wordt het 12 tot 15 graden. Eh ja, het is half februari inderdaad.

17-23 februari

24 februari -1 maart

2-8 maart

De trendverwachtingen zijn deze winter goed uitgekomen. We hebben dan ook geen reden om aan te nemen dat de verwachting nu opeens een stuk minder zal zijn.
Raymond Klaassen, meteoroloog Weerplaza

17-23 februari

24 februari -1 maart

2-8 maart

Weststroming blijft domineren

Een constant te warm Europa kan in de winter eigenlijk alleen maar als de westcirculatie op volle toeren blijft draaien. Luchtdrukkaarten die de patronen schetsen voor op zeeniveau, voor de zeer langetermijn laten dit ook zien. De lagedruk blijft boven het noorden van Europa terwijl we de hogedruk boven het zuiden van Europa terugvinden. De strakke westelijke bovenstroming poetst elke poging tot significante rug- of trogvorming weg zodat er geen moment een aanwijzing is dat de luchtdrukverdeling voor lange tijd op zijn kop kan worden gezet.

Wisselvallig

Een dergelijk weststroming betekent ook iets anders. Het weerbeeld zal vaak wisselvallig zijn. De westciruclatie zet namelijk de deur open voor oceaanstoringen die regen en soms veel wind kunnen brengen. De afgelopen dagen, maar ook de komende week zullen we dat met enige regelmaat gaan merken. Net als deze week zal het volgende week vaak nat zijn.

Na volgende week is de neerslaghoeveelheid over het algemeen normaal in onze regio. De meeste activiteit binnen de zonale stroming lijkt zich dan meer noordelijk te gaan afspelen waardoor de prognoses voor Noorwegen zeer nat zijn.

Amerikaans model toont zelfde beeld

Wie zijn allerlaatste winterhoop op het Amerikaanse model had gevestigd moeten we ook teleurstellen. Ook dit model laat een zachter dan normaal beeld zien voor de rest van februari en maart.

februari

maart

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen