30-daagse: 'gevecht' tussen warm en koud

30-daagse: 'gevecht' tussen warm en koud

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 12 januari 2021 13:47 uur
Laatste update: 12 januari 2021 14:47 uur
Een nieuwe 30-daagse verwachting: de grens van zachte en ijskoude lucht komt vlakbij Nederland te liggen, wat veel onzekerheid oplevert!

Afgelopen week: sneeuw vanaf 200 meter

Afgelopen weekend viel op sommige plaatsen sneeuw in Nederland. Zuid-Limburg kreeg zelfs met het dikste sneeuwdek in ruim 3 jaar tijd te maken: lokaal lag in de regio Vijlen/Vaals 15 centimeter! Op de Belgische Ardennen viel nog veel meer met 30 tot 45 cm sneeuw. De sneeuwgrens kwam echter niet onder de 200 meter hoogte, waardoor verreweg het grootste deel van Nederland verstoken bleef van winterse neerslag. Maar hoe gaat dit nu verder?

Temperatuur pluim voor Oost-Nederland. Na een koude periode eind deze week, zien we op termijn grote onzekerheid. Over twee weken loopt de "spreiding" zelfs uiteen van -17 tot +12 graden!

Later deze week: kleine vorstperiode?

Vanaf aanstaande donderdag krijgen we te maken met koude lucht vanuit Centraal-Europa. In de nachten gaat het licht tot matig vriezen, tijdens heldere momenten zou het zomaar ergens -6 of -7 graden kunnen worden. Indien er meer bewolking hangt dan blijft het bij lichte vorst (-1 tot -3 graden). Overdag schommelt de temperatuur tussen 0 en 2 graden, alleen aan zee wordt het enkele graden zachter. Doordat de dauwpunttemperatuur ook overdag vrij laag ligt (-5 tot -7 graden), kan er best wel wat ijsgroei plaatsvinden. Het is zelfs niet uitgesloten dat komend weekend op wat schaatsbaantjes en ondergelopen weilanden kan worden geschaatst. Maar dat zal slechts een plaatselijk verschijnsel zijn!

Zaterdagavond kans op sneeuw

Een storing, die de begrenzing markeert met veel zachtere lucht, nadert onze omgeving zaterdagmiddag. Steeds meer weerberekeningen laten de kans op sneeuw toenemen, voordat deze zachte lucht ons daadwerkelijk kan bereiken. In dat geval zou zaterdagavond of in de nacht naar zondag sneeuw kunnen vallen. De onzekerheid voor deze weersituatie is echter nog zo groot, dat we er nog geen harde uitspraken aan kunnen verbinden. Maar de kans op sneeuwval is op het moment van schrijven (12 januari) zo'n 40-45% in een groot deel van het land. Zeker iets om te volgen dus!

Neerslagsoort weermodel Icon: (natte) sneeuw in NL.
Kaart: zaterdag 16 januari, 19 uur

Eind januari: de strijd tussen warm en koud

Vanaf volgende week lijkt Koning Winter in Noord- en Oost-Europa in ieder geval toe te slaan. Een bel met ijzig koude lucht vanuit Siberië trekt westwaarts en zal onder anderen de Baltische Staten, Scandinavië en Oost-Europa gaan aandoen. Mogelijk zakt de temperatuur lokaal zelfs tot -20 graden of lager. Tegelijkertijd warmt Zuid-Europa juist op. Zo lijkt het steenkoude winterweer in Spanje geleidelijk te worden verdreven.

Tussen die twee luchtsoorten in ontstaat een soort grensgebied. In de Benelux wordt het aanvankelijk zachter, maar dat lijkt niet heel lang te duren. De straalstroom (een sterke wind op 10 km hoogte) zakt namelijk steeds verder naar het zuiden af en neemt lagedrukgebiedjes met zich mee. Zodra deze storingen boven ons (of ten zuiden van ons) terecht komen, krijgt ook een deel van Nederland een veeg mee van de kou uit Oost-Europa. Uiteraard kan neerslag dan in de vorm van sneeuw of mogelijk zelfs ijzel vallen met gladheid tot gevolg. Een dergelijke situatie met de 'begrenzing' tussen koude en zachte lucht vlakbij Nederland zien we vaker in onze winters: dit staat normaal gesproken garant voor zogenaamd 'vuil winterweer'. Zonder dat er voorlopig sprake zal zijn van doorzettende vorst.

Verwachte afwijking temperatuur, 18 t/m 24 januari

Verwachte afwijking temperatuur, 25 t/m 31 januari

Eind januari lijkt de wisselvalligheid aan te houden. Regelmatig passeert een lagedrukgebied met neerslag onze omgeving, maar de vraag is dus of dit als regen of sneeuw valt. Met de vorming van een eventueel sneeuwdek zou het vervolg ook meteen een stuk kouder verlopen met vorst. Maar zolang het landschap buiten 'groen' blijft, maakt écht koude lucht ook weinig kans in ons laagland. Het kan op dit moment gewoonweg beide kanten op, maar de liefhebbers van sneeuw of ijs hoeven deze winter zeker nog niet af te schrijven!

Verwachte afwijking neerslag, 18 t/m 24 januari

Verwachte afwijking neerslag, 25 t/m 31 januari

.

Omslagfoto: sneeuwdek van afgelopen weekend, vlakbij Zuid-Limburg

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen