30-daagse: zomerweer voorlopig ver te zoeken

30-daagse: zomerweer voorlopig ver te zoeken

Floris Lafeber
Floris Lafeber 3 juni 2024 13:32 uur
Laatste update: 3 juni 2024 21:38 uur
Kunnen we deze maand nog op zomerse taferelen rekenen? Wij vertellen het jou in deze 30-daagse.

De meteorologische zomer is 1 juni van start gegaan, maar tot dusver is zomerweer ver te zoeken in onze regio. Gemiddeld gezien zijn middagwaarden van 18 tot 22 graden gebruikelijk voor deze tijd van het jaar, maar hier blijft het kwik voorlopig (ruim) onder. Het koele weertype hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied ten noorden van ons. Deze luchtdrukverdeling zorgt er voor dat de wind vaak uit het westen tot noordwesten waait, waardoor lucht vanaf de Noordzee naar ons land wordt geblazen. 

Lagedrukgebieden proberen ons land geleidelijk wel te naderen, maar de meeste neerslag lijkt de komende tijd vaak ten noorden van ons land te passeren. Dit komt omdat onze regio te maken heeft met de uitloper van het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. De droge perioden met zon zullen overheersen, slechts af en toe is kans op een bui.

Temperatuurafwijking t.o.v. normaal 10-17 juni.

Rood = warmer dan gemiddeld

Blauw = kouder dan gemiddeld

Luchtdrukafwijking t.o.v. normaal 10-17 juni.

Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld

Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

Voorlopig vrij koel juniweer

Hierboven is de luchtdrukkaart voor de periode 10 tot 17 juni weergegeven. Lagedruk is aanwezig in Zuid-Europa en Noord-Europa, dit is zichtbaar met de turquoise kleuren. Roze kleuren zijn aanwezig in de buurt van Groenland. Deze luchtdrukverdeling brengt een westelijke stroming op gang. Deze stroming zorgt er voor dat de temperaturen relatief laag blijven voor de tijd van het jaar, want de lucht die wordt aangevoerd komt van zee. Ondanks dat het Noordzeewater al behoorlijk is opgewarmd zorgt de westenwind voor een tempering van temperatuur (weergegeven in de temperatuurkaart van het ECMWF). De temperatuur zal dan ook lager uitkomen dan het langjarig gemiddelde. Landinwaarts zal het zeker met zon wel 20 graden kunnen worden en aan zee is het een aantal graden minder warm.

Op zomerwarmte hoeven de eerste junihelft dus niet te rekenen. Overigens geldt dit niet alleen voor Nederland, maar ook voor grote delen van West, Centraal, en Noord-Europa. Alleen in het oosten en zuiden zijn rode kleuren zichtbaar. Zo kan bijvoorbeeld Griekenland rekenen op warm zomerweer met bovengemiddelde temperaturen.

Tijdens de maand juni zijn de dagen het langst en dat betekent dat de zon hoog aan de hemel staat. De zon is dan ook erg krachtig. Vooral tijdens dagen met vrij lage temperaturen heb je te laat in de gaten dat je verband. De zonkracht is namelijk onafhankelijk van de temperatuur. Via I'm Weather kan je de UV-Index in onze regio, maar ook elders in de hele wereld op de voet volgen. 

Temperatuurafwijking t.o.v. normaal 17-24 juni.

Rood = warmer dan gemiddeld

Blauw = kouder dan gemiddeld

Luchtdrukafwijking t.o.v. normaal 17-24 juni.

Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld

Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

Later in de maand droger en warmer?

Tijdens de tweede helft van juni lijken lagedrukgebieden onze regio makkelijk te bereiken, waardoor stabiel zomerweer in ieder geval ook dan niet op het programma staat. De kans op buien neemt toe, maar het weerbeeld zal vaak bestaan uit lange droge perioden waarin de zon door kan breken. Daarnaast blijft de temperatuur gematigd voor de tijd van het jaar, want warme lucht in het zuiden en zuidoosten van Europa kan ons zo niet bereiken. Als we naar de laatste dagen van de maand juni en de eerste dagen van juli kijken dan zien we voorzichtig weer een opbouw van een hogedrukgebied in de buurt van IJsland en lagedruk boven Scandinavië en Zuid-Europa. Deze situatie brengt dan mogelijk weer een westelijke of noordwestelijke stroming op gang. Dit gaat nog wel gepaard met grote onzekerheid.

Conclusie

We kunnen met deze weerkaarten gerust zeggen dat we voorlopig geen stabiel en warm zomerweer hoeven verwachten. De eerste helft van juni is de westelijke stroming dominant, waardoor de temperatuur behoorlijk achterblijft. Dit betekent overigens niet dat het elke dag regenachtig en koel is, maar zonnig en warm strandweer wordt het voorlopig niet. Tijdens de tweede junihelft raken we de invloed van hogedrukgebieden geleidelijk kwijt en lijkt de kans op buien toe te nemen. De temperatuur blijft wat aan de magere kant voor juni.

Hoofdfoto: Toon Boons

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen