30-daagse: zachte en wisselvallige februari op komst?

30-daagse: zachte en wisselvallige februari op komst?

Berend van Straaten
Berend van Straaten 20 januari 2025 13:11 uur
Laatste update: 20 januari 2025 13:56 uur
Na een uiterste sombere periode krijgen we de komende week met een ander weerbeeld te maken. Waar begint februari mee?

We hebben deze dagen te maken met een uiterst sombere periode. De zon hebben we al een tijdje niet meer gezien en daarbij is het vrij koud voor de tijd van het jaar. Deze week gaat daar verandering in komen, maar dit gaat helaas niet gepaard met aangenaam buitenweer. We ruilen het grijze en sombere weer namelijk in voor een weerbeeld dat een stuk dynamischer is. Met een zuidwestelijke stroming krijgen we regelmatig te maken met buien of neerslaggebieden en ook de wind neemt in kracht toe.

De verwachte windstoten de rest van de week in km/uur.

De zuidwestelijke stroming brengt naast flink wat wisselvalligheid ook zachtere lucht met zich mee. In onderstaande temperatuurpluim is de stijging duidelijk terug te zien. Vanaf donderdag laten we de nachten met lichte vorst achter ons en ook overdag valt de temperatuur fors hoger uit. Komend weekend kunnen we zelfs op meerdere plekken in het land wellicht de 10 graden aantikken. 

Pluim van ECMWF deze maandagochtend voor midden Nederland

Van winterweer geen sprake bij de start van februari

In de laatste week van januari zien we boven het noordoosten van Europa vervolgens een grootschalig hogedrukgebied liggen. Hierdoor krijgen wij te maken met een wind uit zuidelijke richtingen, waarmee we zo nu en dan rekening moeten houden met buien of neerslaggebieden. We kunnen echter ook rekenen op enkele droge periodes met flink wat ruimte voor de zon. Tevens zorgt een wind uit het zuiden voor de aanvoer van zachte lucht, waardoor we dus niet hoeven te rekenen op een winterse start van februari. Grote delen van Europa hebben te maken met (veel) hogere temperaturen dan gebruikelijk, wat duidelijk wordt ondersteund in onderstaande temperatuurafwijking. 

In de brongebieden zoals Rusland of Scandinavië is overigens weinig echte kou te vinden. Indien de synoptische situatie wel gunstig zou uitpakken is het dus nog maar de vraag of het in ons land tot echt wintereer zou komen.

Luchtdrukafwijking voor 27 januari t/m 3 februari 
(roze= hoge druk, blauw = lage druk)

Temperatuurafwijking voor 27 januari t/m 3 februari 
(rood = warmer, blauw = kouder)

Voorlopig weinig verandering

Ook in de tweede week van februari is winterweer volgens de langetermijnkaarten ver te zoeken. De kans is groot dat de wind uit het zuiden tot zuidwesten blijft waaien. Daarmee blijft het zachte weer aanhouden. Begin februari is 5 tot 7 graden gebruikelijk en daar lijken we dus (ruim) boven te zitten. Zo nu en dan is het helemaal niet gek als de thermometers de dubbele cijfers aanwijzen. 

Wat betreft neerslagkansen verandert er weinig. De neerslagafwijking laat geen natter of droger verloop zien voor onze regio. Dat betekent dat we af en toe een rekening moeten houden met buien of neerslaggebieden, maar een kletsnat lijkt het gelukkig niet te worden. 

(Omslagfoto: Astrid Wiessner Hoog)

Neerslagafwijking 3 t/m 10 februari 
(oranje = droger, groen = natter)

Temperatuurafwijking 3 t/m 10 februari 
(rood = warmer, blauw = kouder)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen