30-daagse: wind vastgeroest in zuidwesthoek

30-daagse: wind vastgeroest in zuidwesthoek

Johnny Willemsen
Johnny Willemsen 18 september 2023 17:27 uur
Laatste update: 18 september 2023 17:29 uur
De komende weken zal de wind meestal uit het zuidwesten waaien. Lees wat dit betekent voor het weer.

Deze week is het wisselvallig met soms buiige dagen, maar ook droge dagdelen met zon. De wind is veel nadrukkelijker aanwezig dan de afgelopen tijd. Aan de kust waait het soms hard, ook is kans op zware windstoten.


Meer details over het weer van deze week lees je in het Weerbericht Nederland.

Zuidwestenwind, NAO+ of blokkade?

Deze week waait de wind constant uit het zuiden of zuidwesten en ook de komende weken verandert dit in grote lijnen niet. Lagedrukgebieden hebben een voorkeur voor de Atlantische Oceaan ten westen en noorden van de Britse Eilanden en boven het vasteland van Europa zien we vaak relatief hoge druk.

Bij het bepalen van het heersende weerregime in Europa wordt gekeken naar vijf opties:

1. NAO+

2. NAO-

3. Block

4. ATR

5. Geen duidelijk regime

 

De Noord-Atlantische Oscillaties (NAO) is het luchtdrukverschil tussen IJsland en omstreken en de regio rond de Azoren. In een gemiddelde situatie is de luchtdruk nabij IJsland aanmerkelijk lager dan bij de Azoren en hierdoor is de stroming hiertussen westelijk. Met deze stroming worden depressies naar Europa gestuurd. 


Lees meer over het Azorenhoog.

 

NAO+ is een versterkte situatie. Dus het verschil is groter dan gebruikelijk en de stroming sterker. In de winter levert NAO+ zacht en nat weer op in onze omgeving. In de zomer is het bij een positieve NAO relatief koel.

 

Bij NAO- worden lagedrukgebieden minder makkelijk naar onze omgeving gestuurd. Vaak heeft Zuid-Europa dan met meer wisselvallig weer te maken en is het bij ons rustiger met vaker een wind vanaf het continent.

 

Bij een geblokkeerd ‘block’ patroon is sprake van een hogedrukgebied boven Noord- en of Centraal-Europa. Dit levert bij ons relatief droog weer op. In de winter is het dan kouder dan normaal en in de zomer juist vaak warmer dan normaal. Geblokkeerde patronen kunnen soms wekenlang aanhouden.

 

ATR staat voor Atlantic Ridge. Een langgerekte rug van hoge druk over de Noord-Atlantische Oceaan. Dit levert voor Nederland vaak een noord(west)enwind op en in de zomer is het dan relatief koel. In de winter kan het guur winterweer opleveren met (natte) sneeuwbuien.

 

Alle patronen die niet in duidelijk in één van deze vier vallen noemen we ‘no regime’.

 

Deze week zitten we in een typische NAO+ situatie en hebben dus vaak buiig weer met veel wind. Voor de volgende weken is het een mix van NAO+ en block. Na 10 oktober neemt de onzekerheid in de verwachting toe.

Aanhoudend zacht

Verwachting van de gemiddelde luchtdrukafwijking voor de week van 2 tot 9 oktober.

Verwachting van de gemiddelde neerslagafwijking voor de week van 2 tot 9 oktober.

De gemiddelde weerkaarten voor volgende week (25 september - 2 oktober) en de week erna (2-9 oktober) lijken op elkaar. Het is een beetje NAO+ (zie de relatief lagedruk bij IJsland) en een beetje Block met hoge druk vooral op het continent en het zuiden van Scandinavië meepakkend. Hierbij is het wel extra nat in Ierland, Schotland en Noorwegen (zoals hoort bij NAO+), maar juist droog boven het continent (zoals hoort bij Block). Wij zitten op het randje met een lichte voorkeur voor Block.

In dit scenario zullen er regelmatig grotendeels droge dagen zijn met zon. Soms is het bewolkt en valt er regen, waarbij het in de kustprovincies vaak natter zal zijn dan in het binnenland. Door de overheersende zuid(west)enwind ligt de temperatuur doorgaans boven het gemiddelde. Voor de eerste decade van oktober is het gemiddelde circa 16 graden overdag en 9 graden in de nacht.

Verwachting temperatuurafwijking t.o.v. normaal voor de week van 2-9 oktober.

Daarna meer lagedrukinvloed

Na 10 oktober zijn de signalen minder sterk. Er is een lichte voorkeur voor lage druk in Zuidwest-Europa met uitloper naar onze omgeving. Daarbij hoort ook een signaal van iets natter dan gebruikelijk voor bijvoorbeeld de week van de herfstvakantie (regio's Midden en Zuid). De temperatuurkaarten blijven voor nagenoeg heel Europa warmer dan gebruikelijk. Dit heeft te maken met relatief warm zeewater en het feit dat de voorgeschiedenis (zowel het huidige weer al het weer de komende twee weken) bovengemiddeld warm is.

Omslagfoto: Anne-Marie van Iersel

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen