30-daagse: warme juni in de maak

30-daagse: warme juni in de maak

Rico Schröder
Rico Schröder 23 mei 2023 13:47 uur
Laatste update: 23 mei 2023 13:49 uur
In deze 30-daagse richten we de blik op de eerste zomermaand juni. De tekenen wijzen op warm weer met 20-25 graden. Wordt het een mooie zomermaand?

Vrij koele, maar meest droge week

Voor de vierde achtereenvolgende week hebben we halverwege de week lagere temperaturen dan tijdens de weekenddagen. De wind waait uit het noorden en voert frisse lucht aan vanaf de nog relatief koude Noordzee. Het zeewater is ongeveer 11-12 graden en vooral in de kustgebieden is het met een dergelijke windrichting niet veel warmer dan een graad of 13. Verder landinwaarts warmt de lucht wat verder op en in het zuiden is het veelal een graad of 17.

Blauwe kleuren boven ons land = lagere temperaturen dan gebruikelijk

Oranje kleuren boven ons land = minder neerslag dan gebruikelijk

Kijken we naar de verwachting voor deze week (22 tot en met 29 mei) dan zien we blauwe kleuren boven ons land en het is dan ook 1 tot 3 graden kouder dan het langjarig gemiddelde. Gebruikelijk waarden eind mei zijn 17 graden in het noorden en 21 in het zuiden.

Door hogedrukgebieden boven onze omgeving is het deze week overwegend droog. De neerslagafwijking ziet er deze week dan ook duidelijk droger uit dan het langjarig gemiddelde. Normaal valt in de laatste decade van mei ongeveer 21 mm.

De temperatuurafwijking is positief en de verwachting is dan ook dat het 1-3 graden warmer is dan het langjarig gemiddelde.

Warme start van juni?

Kijken we naar de periode 29 mei tot en met 5 juni, de overgangsweek van meteorologische lente naar zomer, dan zien we rode kleuren op de temperatuurkaart. Niet alleen in ons land, maar ook in de ons omringende landen en in Scandinavië wordt het warmer dan gebruikelijk. De temperatuurafwijking is 1 tot 3 graden boven de norm. Voor de eerste decade van juni zijn waarden van 18 tot 22 graden gebruikelijk en met een dergelijke verwachting mogen we temperaturen van 20 tot 25 graden verwachten. 

De temperaturen zullen in het weekend stijgen, maar na het weekend is de spreiding groot. Het kan warm worden, maar er zijn ook duidelijk lagere temperaturen mogelijk.

We zien veel blauw en groen en dat betekent een noorden- of noordoostenwind. Bij een meer noordenwind is het kouder dan bij een oost- of noordoostenwind.

Toch zijn deze temperaturen nog niet in beton gegoten, want dat laat de pluim van vanochtend wel zien. De kans op temperaturen van 20 tot 25 graden is zeker aanwezig, maar de spreiding in de week vanaf pinkstermaandag is dusdanig groot dat het ook (veel) kouder kan uitpakken. De operationele run van het Europese weermodel (ECMWF) zit wel helemaal onderin het ensemble. Het gemiddelde ligt in het midden van het land rond 20 graden.

De windrichting is in deze tijd van het jaar allesbepalend. We zien hierboven veel blauw en groen in de windrichtingpluim. Bij blauw is de windrichting noordoostelijk en is de aangevoerde lucht wat warmer. Bij een noordenwind (groen) is het allemaal wat kouder vanwege aanvoer over het koude zeewater. 

We vinden nog steeds hogedrukgebieden ten noorden van ons land. Lagedrukgebieden zijn in het Middellandse Zeegebied te vinden en volgens deze drukverwachtingskaarten is de stroming continentaal met aanvoer van warme lucht. Door hogedrukinvloeden zijn ook in de week van 29 mei tot en met 5 juni de neerslagkansen klein.

Roze kleuren betekenen hogedruk, blauw lagedruk

Oranje kleuren boven ons land = minder neerslag dan gebruikelijk

Toenemende neerslagkansen

Kijken we naar de tweede week van juni, de periode 5 tot en met 12 juni, dan zien we het hogedrukgebied geleidelijk wat naar het noordwesten trekken. Lagedruk boven het zuiden van Europa breidt zich wat verder naar het noorden uit. We bevinden ons nog wel onder invloed van het hoog en de neerslagafwijking is iets droger dan normaal. Gemiddeld valt in de eerst helft van juni ongeveer 35 mm en dat betekent dat de kans op een bui geleidelijk stijgt. 

De aangevoerde lucht is nog steeds warm met een temperatuurafwijking van 1 tot 3 graden boven normaal. Gebruikelijke waarden in de eerste helft van juni zijn 18 tot 22 graden. 

Warm zomerweer met onweersbuien

Kijken we naar de derde en de vierde week van de verwachting (12 tot en met 26 juni) dan blijft het nog steeds warmer dan het klimatologische gemiddelde. De temperatuurafwijking blijft 1 tot 3 graden in de plus en als de weerkaarten uitkomen dan is een warme junimaand in de maak. De gemiddelde maximumtemperatuur in juni, gemeten over de periode 1991-2020, is 19 graden in het noorden van het land en 22 graden in het zuiden. 

De luchtdrukkaarten laten hogedrukgebieden zien boven het noorden van Europa, terwijl in onze omgeving de luchtdruk wat lager is. Het droge weer lijkt dan ook plaats te maken voor een wat nattere variant. De afwijking in neerslag is in de week van 12 tot 19 juni nog redelijk normaal, maar de week van 19 tot 26 juni lijkt nog wat natter te verlopen. In de tweede helft van juni valt gemiddeld over het land zo’n 30 tot 35 mm. Over de hele maand juni valt gemiddeld 68 mm.

Samenvattend

Kijken we nog naar de meteogram voor De Bilt dan is het allemaal mooi samen te vatten. De eerste dagen is het nog aan de koele kant, maar met juni op de kalender wordt het duidelijk warmer dan gebruikelijk. Deze warme trend lijkt de hele maand juni aan te houden. Wat neerslag betreft is het tot half juni aan de droge kant. In de tweede junihelft wordt het allemaal wat natter als lagedrukgebieden zich wat meer in onze streken ophouden. 

Foto in thumb van Nel van Es

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen