30 daagse: Volop lente, ook in maart? Of toch nog een winterse verrassing?

30 daagse: Volop lente, ook in maart? Of toch nog een winterse verrassing?

Alfred Snoek
Alfred Snoek 23 februari 2021 11:57 uur
Laatste update: 24 februari 2021 16:30 uur
De nieuwe 30 daagse weersverwachting: Krijgen we nog meer lenteweer of doet de winter nog een laatste poging?

30 daagse: Volop lente, ook in maart? Of toch nog een winterse verrassing?

Februari 2021 wordt hoe dan ook een opmerkelijke maand. Na winterweer tijdens de eerste helft van de maand, brak zeer plotseling de lente aan. Met flink wat zon liep de temperatuur tot ongekende waarden op en dat snakt natuurlijk naar meer. Toch is het nog maar de vraag of we de winter nu vaarwel kunnen zeggen. Tot diep in maart kan het namelijk nog flink koud zijn en ook sneeuw is absoluut geen zeldzaamheid in deze tijd van het jaar.

Later deze week wordt het minder zacht. Na het weekend lijkt het door een meer aflandige wind toch weer iets zachter te worden. Pas richting het einde van de eerste maartweek zien we echt wat koudere opties verschijnen in de huidige 15-daagse temperatuurpluim.

Hogedruk aan zet

Voorlopig zijn hogedrukgebieden aan zet in ons land. Vanaf vrijdag neemt een nieuwe hogedrukkern het stokje over van zijn voorganger die boven het midden van Europa lag. Tijdens de wisseling trekt een koufront over ons land met in de nacht naar vrijdag wat regen. Daarna breekt alweer de zon door, maar in een van oorsprong wat koudere luchtsoort, komt de temperatuur wel wat lager uit. Vrijdag en in het weekend wordt het 10 of 11 graden en tijdens de nachten koelt het landinwaarts af tot rond het vriespunt. Toch is het overdag zeer aangenaam. De zon breekt uitbundig door en met weinig wind voelt het in de middag niet eens zo heel slecht aan. 

Na het weekend lijkt het zwaartepunt van het hogedrukgebied alweer ten oosten van ons land uit te komen. De wind wordt in de tweede week van deze 30 daagse perioden opnieuw zuidelijk en dat heeft gevolgen voor de temperatuur. Het lijkt opnieuw weer wat warmer te worden. Zowel overdag als in de nacht en vroege ochtend. 

De wind komt in de eerste week geregeld vanuit het zuid(oost)en en daardoor kan de temperatuur oplopen tot ruim boven normaal.

Afwijking luchtdruk in de eerste week van de 30 daagse periode. 

Westenwind of toch een oostenwind

In de tweede week, lopende van 1 tot en met 8 maart, zien we nog altijd een oververtegenwoordiging van hogedrukgebieden boven West-Europa. De ligging van het hogedrukgebied is wel heel erg bepalend voor onze regio. Komt de as van het hogedrukgebied ten zuiden van ons land, dan waait er een westenwind en dat is in deze tijd van het jaar niet echt een warme hoek. Alleen als de kern ten oosten van ons komt te liggen heeft de wind de neiging om uit het zuiden te waaien. De kans hierop is echter niet heel groot. Het zwaartepunt komt waarschijnlijk veel vaker ten noorden of noordwesten van ons land te liggen. Onder de vleugels van het hogedrukgebied, blijft regen van betekenis uit. De zon breekt zelfs heel aardig door en aangezien deze al aardig wat kracht heeft, zorgt dit voor niet extreem lage maximumtemperaturen. in de nachten kan het echter flink afkoelen, vaak tot iets onder nul. 

Waait de wind echt overtuigend uit het oosten, dan kan koude lucht uit Noordoost-Europa ons nog heel even bereiken, maar een lange periode met oostenwind en temperaturen ver onder normaal worden op dit moment niet door de weermodellen voorzien.

De afwijking van de temperatuur is in deze week minder uitgesproken omdat de wind af en toe lucht vanaf de nog koude Noordzee zal aanvoeren.

In de tweede week (1 tot 8 maart) komt het zwaartepunt van het hogedrukgebied meer ten noorden van ons land te liggen.

En daarna

Vaak zien we in de 30 daagse verwachting dat de signalen in de derde en vierde week duidelijk afnemen en ook nu is dat ook zo. Het signaal dat we zien is dat de invloed van hogedrukgebieden afneemt en de kans op regen wat aan het toenemen is. Echt sterk wisselvallig weer blijft dan weer uit, de tweede helft van deze 30 daagse ziet er dus vrij normaal uit. Of dat ook het geval is, moet nog blijken. Misschien dat volgende week de signalen voor deze fase van maart wat duidelijker worden. 

Foto voorzijde: Marlijn van den Akker, Utrecht. Bron weerkaarten: ECMWF

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen