30-daagse: volgende week warmer?

30-daagse: volgende week warmer?

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 17 augustus 2021 09:25 uur
Laatste update: 18 augustus 2021 13:28 uur
De nieuwe 30-daagse verwachting biedt mogelijkheden op overtuigend warmer weer in West-Europa. Eindelijk? Wat we kunnen verwachten lees je hieronder!

Ronduit koele week

We beginnen de tweede helft van augustus in ieder geval ronduit koel. Of zeg maar gerust: koud! Gistermiddag lag de temperatuur op veel plaatsen al niet veel hoger dan 15-16 graden en ook vandaag gaan we dat regionaal niet halen tijdens de middaguren. Een gebied met regen trekt namelijk over het land en door de stevige wind zal het herfstachtig aanvoelen. Ook de komende dagen houdt het wisselvallige en frisse weer aan: de maandgemiddelde temperatuur zal daardoor verder zakken. Op deze manier kan de zesde (!) te koude maand van dit jaar ons bijna niet meer ontgaan in Nederland...

Afwijking van de temperatuur voor deze week, t/m 22 augustus

Spaanse Pluim?

Vanaf het weekend worden de ontwikkelingen boven West-Europa een stuk spannender. De koele lucht wordt naar het noordoosten van Europa verdreven en we komen in eerste instantie onder een groot hogedrukgebied te liggen. Vanaf vrijdag of zaterdag betekent dit een overgang naar veel stabieler en warmer zomerweer, zonder dat het meteen écht warm wordt. De temperatuur kan komend weekend wel zomerse waarden bereiken van 25 graden of iets meer. Dat is echter vooral afhankelijk van de exacte positie van het hogedrukgebied: voor hoge temperaturen moet dit systeem ten noorden of oosten van ons komen te liggen. Dat is echter nog geen uitgemaakte zaak en de temperatuurpluim van hedenochtend bevestigd dat ook. Er zit behoorlijk wat 'spreiding' (onzekerheid) voor komend weekend.

14-daagse temperatuur pluim voor Midden-Nederland

Begin volgende week lijkt het hogedrukgebied zich vervolgens naar Noord-Europa te verplaatsen. In dat geval komen wij in een meer oost- tot noordoostelijke wind terecht, waardoor de aanvoer van vrij warme lucht gecontinueerd wordt. Dan spreken we over temperaturen tussen de 20 en 25 graden, in het binnenland soms iets hoger. Vooral langs de westkant van het hogedrukgebied komt een flinke 'warmte-opstoot' op gang, een zogenaamde Spaanse Pluim situatie, maar die gaat hoogstwaarschijnlijk wel west van ons langs. Met name De Britse Eilanden en zelfs IJsland en Groenland zouden dan te maken kunnen krijgen met hoge temperaturen (gemiddeld tot wel 5-7 graden boven normaal). De nieuwste weerkaarten voor volgende week bevestigen dat beeld inmiddels ook.

Intussen ontwikkelt zich een lagedrukgebied met onweersbuien boven Centraal-Europa. Dat maakt de verwachting bij ons wel meteen een onzekere: als de boel iets verder noord opschuift dan kan een deel van de Benelux zomaar met die buien te maken krijgen. Overigens blijft het ook dan wel aan de warme kant.

Verwachte afwijking luchtdruk (23 t/m 29 augustus)

Verwachte afwijking van de temperatuur (23 t/m 29 augustus)

Vanaf de maandwisseling...

Rond de maandwisseling van augustus naar september verandert er niet veel aan het heersende patroon. Het eerdergenoemde hogedrukgebied houdt zich nog steeds op ergens boven onze omgeving of Noord-Europa, waar langs soms wel een buienstoring kan doordringen. Met name het zuiden van Nederland en België maken dan af en toe kans op enkele buien met onweer. Verder lijkt het relatief stabiel weer te blijven met vaak droge dagen. Overdag worden temperaturen verwacht die om en nabij de normale waarden liggen van 20-22 graden; tijdens de nachten wordt het in die rustige atmosfeer wel geleidelijk kouder. Wanneer het hogedrukgebied boven ons hoofd ligt zal ook de kans op mist toenemen. Al met al worden er voorlopig weinig echte bijzonderheden verwacht.

Verwachte afwijking temperatuur (na 30 augustus)

Verwachte afwijking neerslag (na 30 augustus)

Nazomer in september?

Dan rest bij veel mensen natuurlijk de vraag: brengt de rest van september ons dan wél fraai (na)zomerweer? Dat valt nu nog lastig te zeggen. Wat opvalt is dat er een duidelijke indicatie is voor iets droger weer dan gemiddeld in september, wat betekent dat hogedrukgebieden de overhand kunnen krijgen in ons deel van Europa. Dat is dus zeker een positief signaal voor mensen die in september nog vakantie krijgen!

.

Of het daarbij ook meteen warm wordt valt echter nog te bezien. De afgelopen jaren heeft september bewezen dat het nog betrekkelijk makkelijk zomers of tropisch kan worden: vorig jaar hadden we halverwege de maand zelfs nog temperaturen tot recordwaarden van 35 graden! Nu is dat wel zeer uitzonderlijk. Maar er is voorlopig veel warmte voor handen boven het zuiden van Europa, dus wanneer de wind enkele dagen overtuigend naar een zuidelijke richting draait kan die warme lucht ineens bij ons zitten...

Albert Thibaudier

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen