30-daagse: van zomerse warmte naar een koud intermezzo?

Berend van Straaten
Geschreven door: Berend van Straaten
Vandaag 09:41 uur Update: Vandaag 11:34 uur
De lente draait op volle toeren, maar al vrij snel komt er een weersverandering aan. Wat brengt de rest van de maand mei ons?

De komende dagen kunnen we rekenen op heerlijk lenteweer met hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Sterker nog, van tijd tot tijd doet het zelfs een beetje zomers aan. Op grotere hoogte wordt namelijk opvallend warme lucht aangevoerd. Deze subtropische lucht is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en zorgt ervoor dat de temperaturen gedurende bijna deze hele werkweek zeer hoog uitvallen. Normaal gesproken ligt de temperatuur in deze tijd van het jaar tussen de 14 en 18 graden, maar daar zitten we ruim boven. Zo wordt het woensdag en donderdag ruim 25 graden in het zuiden van het land. Het Harmonie-model verwacht voor woensdag zelfs uitschieters tot lokaal 28 graden! Dit gaat ook nog eens gepaard met veel ruimte voor de zon en weinig wind. Daarmee kunnen we, vooral in het zuiden van het land, gerust spreken van een vleugje zomerse taferelen!

De verwachte temperatuur op woensdagmiddag om 16:00 uur Nederlandse tijd. Bron: Harmonie

Koelere lucht door noordwestenwind

Vanaf vrijdag draait de wind geleidelijk naar het noorden tot noordwesten, waardoor aanmerkelijk koelere lucht wordt aangevoerd. Hierdoor levert de temperatuur flink in. In het zuiden van het land kan het vrijdag nog best warm worden met maxima van 20 graden of hoger, maar in het noorden en noordwesten is het dan al een stuk frisser. De dagen daarna daalt de temperatuur verder en wordt het bijna nergens meer warmer dan 15 graden. De onderstaande temperatuurpluim voor het noordwesten laat zelfs maxima zien die dagelijks rond de 12 graden uitkomen. Meer dan 10 graden verschil in slechts enkele dagen tijd! Verder landinwaarts zal het zeker niet zo fris worden, maar wel ook een stuk minder zacht dan de komende dagen. De onzekerheid is echter nog groot, aangezien er in de pluim nog sprake is van veel spreiding.

De temperatuurpluim voor regio noordwest. (Run 28/04 00Z) Bron: ECMWF

De lage temperaturen voor volgende week zien we ook duidelijk terug in de lange termijnkaarten van het ECMWF-model. Niet alleen in onze omgeving, maar ook de Baltische Staten en het zuiden van Scandinavië krijgen hoogstwaarschijnlijk te maken met een periode van lagere temperaturen dan gebruikelijk.

Week 5-12 mei: lagere temperaturen (blauw) in onze regio. Bron: ECMWF

Meer lagedrukinvloed

De lagere temperaturen gaan daarnaast gepaard met een verhoogde kans op wat neerslag. We lijken het droge en warme weer namelijk te verruilen voor een ietwat wisselvalliger weerbeeld. Als we naar de drukverdeling kijken zien we duidelijk dat de blauwe kleuren in grote delen van Europa overheersen. Vooral boven Scandinavië zijn de signalen voor lagedruk wat steviger. Met een noordwestelijke stroming moeten wij daarom ook rekening houden met buien die over ons land trekken. Dit kan van tijd tot tijd zelfs guur weer opleveren, met lage gevoelstemperaturen en mogelijk zelfs wat hagel. Echt nat lijkt het overigens zeker niet te worden, aangezien er ook nog genoeg droge momenten voor zullen komen.  

Week 5-12 mei: meer lagedrukinvloed (bauw) in onze regio. Bron: ECMWF

Overgang naar vrij gebruikelijk weertype

In de week van 12 tot 19 mei schakelen we waarschijnlijk weer over naar temperaturen die vrij gebruikelijk zijn voor de tijd van het jaar. In onderstaande temperatuurafwijking is duidelijk te zien dat we ons niet in een gebied bevinden waar hogere temperaturen worden verwacht, maar ook niet in een gebied met lagere temperaturen. Dit betekent dat we kunnen rekenen op maxima die dagelijks uitkomen tussen 15 en 19 graden, wat in de tweede decade van mei normaal is.

Wat betreft de neerslagkansen wijzen de signalen erop dat er in grote delen van Europa iets meer lagedrukinvloed zal zijn. Echt overtuigend is dit echter niet, dus hierover valt nog met weinig zekerheid iets over te zeggen. Zo nu en dan moeten we rekening houden met een bui, maar veel regen wordt waarschijnlijk niet verwacht. Mei is, net als april, doorgaans een van de drogere maanden in ons land. Af en toe een stevige bui behoort echter zeker tot de mogelijkheden, vooral als de wind uit het zuiden waait.

Week 12-19 mei: witte kleuren in onze regio. Bron: ECMWF

Week 12-19 mei: veel lagedrukinvloed in grote delen van Europa, maar overtuigend is het niet. Bron: ECMWF

Aangenaam vervolg op komst?

Wat betreft de week van 19 t/m 26 mei zien we vooralsnog geen schokkende wijzigingen in het weerbeeld. Wel kleurt de temperatuurafwijking in Europa op grotere schaal iets roder dan de week ervoor. Dit betekent dat de kans op hogere temperaturen in onze regio richting het einde van de maand weer iets toeneemt. Overigens zien we nauwelijks echt donkerrode kleuren, dus zeer warm weer voor de tijd van het jaar lijkt niet in de verwachting te liggen. Een keer een zomerse dag zou eind mei echter al vrij snel kunnen plaatsvinden, ook op basis van de kaarten die hieronder worden weergegeven.

19 - 26 mei: een wat warmer weerbeeld dan normaal voor de tijd van het jaar in grote delen van Europa. Bron ECMWF

Foto in thumbnail: Jolanda Bakker.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen