30-daagse: van wisselvallig naar warm zomerweer?

30-daagse: van wisselvallig naar warm zomerweer?

Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol 27 juni 2023 11:57 uur
Laatste update: 30 juni 2023 11:29 uur
Na een zeer warme en zonnige start van de zomer hebben we nu met wisselvalliger weer te maken. Zit er binnenkort een omslag aan te komen?

Vrij normaal Nederlands zomerweer

Tijdens de eerste week van deze 30-daagse hebben we met wisselvallig zomerweer te maken. Dat voelt voor velen waarschijnlijk als een aangename verkoeling na het warme weer van eerder deze junimaand! De wind is afkomstig uit het westen en lagedrukgebieden zijn bepalend voor ons weer. Dit zorgt van tijd tot tijd voor een toename van de bewolking en enige tijd regen of een paar buien. Tussendoor zijn er gelukkig ook droge perioden en breekt de zon door. 

De lucht die over zee stroomt zorgt voor vrij gematigde temperaturen. ’s Middags is het 20 tot 24 graden en tijdens de nacht koelt het vaak niet verder af dan een graad of 15, afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen. 

Lagedrukgebieden boven het noorden van Europa en een strook van hogedruk boven de oceaan en het Middellandse Zeegebied zijn kenmerkend voor een zogeheten NAO+ weerregime (North Atlantic Oscillation). Hiervoor wordt het luchtdrukverschil vergeleken tussen de Azoren en IJsland. In het geval van NAO+ is de luchtdruk op de Azoren hoger en zorgt dit onder de streep voor een positief getal, vandaar de plus. Dit wordt ondersteund door de blauwe balkjes in de onderstaande grafiek van het Europees weermodel, waarin de frequentie van bepaalde weerregimes in de berekeningen wordt weergeven. Ook de grootschalige weerkaart van Europa geeft deze luchtdrukverdeling aan.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende weerregimes. Bron afbeelding: University of Reading

Kansverdeling van verschillende weerregimes in het Europees weermodel

Wisseling van weerregime

De straalstroom in de berekeningen van het Amerikaanse weermodel (GFS) ondersteunt dit patroon. Deze band met hoge windsnelheden op circa 10 kilometer hoogte is de aanjager van het weer en volgende week maandag ligt hij in de huidige berekening pal boven ons land.

Dat betekent in de praktijk dat lagedrukgebieden onder invloed van de straalstroom langs de noordflank van de hogedrukgebieden koersen en nog eventjes bepalend blijven voor het weer in Nederland. Dat levert in de tweede week (10 tot 17 juli) nog een wat natter weerbeeld op in het noordwesten van Europa, maar door een iets meer zuidelijke stroming stijgt de kans op zomerse warmte (25+ graden). Daarna zwakt dit weerregime af en lijkt een omslag aanstaande.

Straalstroom in het GFS weermodel op 250 hPa. Maandag 3 juli 11 uur lokale tijd.

Neerslagafwijking tijdens week 2 tussen 10 en 17 juli

Groen = natter dan normaal

Oranje = droger dan normaal 

Terugkeer van warm zomerweer vanaf half juli?

Vanaf het weekend van 15-16 juli neemt het aandeel blauwe balkjes (NAO+) af en stijgt de hoeveelheid rode balkjes (blokkade). Mocht deze ontwikkeling op de lange termijn daadwerkelijk uitkomen, zou dat betekenen dat een hogedrukgebied boven Scandinavië of zelfs Centraal-Europa terugkeert. Dat levert over het algemeen in de zomer stabiel, droog en zonnig weer op. Door de noordoosten- tot zuidoostenwind en de aanvoer van droge lucht vanuit het Europese continent kan de temperatuur verder oplopen.

Luchtdrukafwijking tussen 26 juni en 3 juli

Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld

Luchtdrukafwijking tussen 17 en 24 juli

Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld

De temperatuurverwachting voor de laatste week komt met 0 tot 3 graden boven het gemiddelde. Halverwege juli hebben we meestal met temperaturen tussen 21 en 25 graden te maken. Op de langere termijn stijgt dus de kans op een terugkeer van warmer en droger zomerweer.

Temperatuurafwijking tussen 17 en 24 juli

Rood = warmer dan gemiddeld

Blauw = koeler dan gemiddeld

Foto omslag: Jos Hebben

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen