30-daagse: tijdelijk (flink) kouder?

30-daagse: tijdelijk (flink) kouder?

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 21 november 2021 04:47 uur
Laatste update: 21 november 2021 08:01 uur
In deze nieuwe 30-daagse verwachting blikken we vooruit op eind november en begin december, waarin het (tijdelijk?) kouder lijkt te worden.

November op normale koers

November is tot op heden een maand zonder uitersten. Het is aan de droge en enigszins sombere kant, verder ligt de temperatuur vaak rond het langjarig gemiddelde. Heel zachte dagen of echt koude nachten hebben we nog niet gehad en ook qua wind zijn er weinig uitschieters te bekennen. De komende dagen staat er wat zachter weer op het programma, maar volgende week lijkt het juist iets kouder dan gemiddeld te worden. Overall zou november dus min of meer rond de norm moeten uitkomen van 7,0 graden (gerekend voor De Bilt).

Volgende week kouder?

We lieten het zojuist al even vallen: volgende week ligt er potentieel kouder weer op de loer. Of we in Nederland direct van winterweer mogen spreken lijkt onwaarschijnlijk, maar in landen rondom ons heen zou dat (zeker op wat grotere hoogten) wel het geval kunnen zijn. Vanuit het hoge noorden 'zakt' namelijk een bel met koude lucht zuidwaarts uit over West-Europa en dat is eigenlijk de eerste keer dit seizoen...

Verwachte afwijking luchtdruk voor de periode 22-28 november (ECMWF)

Verwachte afwijking temperatuur voor de periode 22-28 november (ECMWF)

We zien rond 24 november een krachtig hogedrukgebied ontwikkelen boven Groenland met een flinke uitloper zuidwaarts over de Atlantische Oceaan. Intussen ligt een lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen en tussen die twee systemen in kan behoorlijk koude lucht vanaf de Noordpool uitstromen over West-Europa. Het is echter nog wel de vraag waar de koudste luchtsoort exact terecht komt. Dat kan boven onze omgeving zijn, maar er zijn ook zeker scenario's denkbaar waarin de meest koude lucht een stuk westelijker komt te liggen boven de Britse Eilanden en Ierland. In dat geval blijft het bij ons wat zachter met ook een grotere kans op (lage) bewolking.

Sneeuw in middelgebergtes?

Wat betreft de wintersportkansen in de buurt van ons land is de huidige verwachting best gunstig. Met die noordelijke stroming worden hoogstwaarschijnlijk veel buien aangevoerd. In het laagland zal de neerslagsoort in de nabijheid van de koudste luchtsoort veelal regen, (korrel)hagel of natte sneeuw zijn, maar vanaf de 400-500 meter hoogte draait het dan vooral om droge sneeuw. In middelgebergtes als de Ardennen, Eifel, Sauerland en de Harz kan zich dan betrekkelijk eenvoudig een sneeuwdek vormen. Wat overigens geheel niet uitzonderlijk is in deze tijd van het jaar. Waar we de meeste winterse neerslag kunnen verwachten en om welke hoeveelheden sneeuw het gaat, valt nu uiteraard nog niet aan te geven. In Nederland zelf lijkt een sneeuwdek voorlopig niet aan de orde.

Begin december zachter

Wanneer we een blik werpen op begin december, dan krijgt dit koudere tijdvak niet direct een vervolg. De kans is behoorlijk groot dat het hogedrukgebied nabij Groenland op termijn gaat afzakken richting de Azoren en dat er met een west- tot noordwestelijke stroming zachtere lucht Europa in wordt geblazen. Dit levert een lichte toename op van de wisselvalligheid, ofwel: van tijd tot tijd gaat het regenen en veel ruimte voor de zon is er niet. Maar écht onstuimig herfstweer lijkt evenmin aan de orde. De meest actieve depressies bewegen ruim noord van ons langs en ook boven het Middellandse Zeegebied kan zich wederom een lagedrukgebied afsnoeren met daar zware buien tot gevolg. Wel krijgen we in dit scenario met temperaturen te maken die rond of nipt boven het langjarig gemiddelde liggen. Overdag betekent dat een graad of 7 en in de nachten veelal iets boven het vriespunt.

Verwachte afwijking temperatuur voor de periode van 29 nov - 5 dec (ECMWF)

Verwachte afwijking temperatuur voor de periode van 13-20 december (ECMWF)

Conclusie

Richting half december lijkt dit weerbeeld vervolgens stand te houden met temperaturen die niet ver afwijken van het langjarig gemiddelde met van tijd tot tijd regen of buien. De conclusie mag dus zijn dat we aanvankelijk met een kouder weertype te maken krijgen: vooral gedurende de laatste 5-7 dagen van november mogelijk met wat winterse buien en ook kans op vorst in de nacht en ochtend. Met december op de kalender lijkt zich een overgang naar licht wisselvallig en vrij zacht herfstweer te voltrekken. Aanstaande vrijdag kijken we in een nieuwe 30-daagse video verder vooruit en praten we je bij over de ontwikkelingen voor volgende week!

Foto omslag: winterse bui in Limburg eerder dit jaar, door Jacqueline Jeurissen

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen