30-daagse: spannende ontwikkelingen!

30-daagse: spannende ontwikkelingen!

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 13 augustus 2021 09:07 uur
Laatste update: 13 augustus 2021 16:13 uur
In deze nieuwe 30-daagse verwachting een blik op de rest van augustus en begin september. Het weer wordt spannend in Europa met enorme verschillen!

Na buien komt zonneschijn!

Tot nu toe is augustus wisselvallig en ronduit koel te noemen: we hebben slechts één officiële zomerse dag (12 augustus) gehad en tot nu toe ligt de gemiddelde temperatuur ruim 2 volle graden onder normaal (tov de periode 1-10 augustus). Lokaal is zelfs en al een volledige maandsom aan regen gevallen voor deze maand. Maar dat gaat spoedig veranderen!

Verwachte afwijking temperatuur Centraal-Europa, voor komende week (bron ECMWF)

Strijd tussen heet en 'koud'

Momenteel bevindt de hitte zich vooral boven Italië, de Balkanlanden en Griekenland en Turkije. Daar wordt het op veel plaatsen 40 graden of warmer en dat zien we ook terug op de kaart hierboven. Een nieuwe 'opstoot' van extreem warme lucht uit de Sahara, gaat echter later deze week plaatsvinden boven het zuidwesten van Europa. Vooral Portugal, Spanje en opnieuw delen van Italië krijgen daarmee te maken. De temperatuur op 1,5 kilometer hoogte (850 hPa) dreigt zelfs te stijgen richting de 30-32 graden, wat uitzonderlijk hoge waarden zijn. Op leefniveau kan dat temperaturen geven tussen 45 en 47 graden...

Boven onze omgeving bevindt zich tegelijkertijd nog steeds een bel met veel koudere, polaire lucht. Tussen deze twee luchtsoorten breekt vanaf komend weekeinde als het ware een 'strijd' los en langs die begrenzing kunnen geleidelijk forse onweersbuien gaan ontstaan. Dat levert een behoorlijk spannende weersverwachting op voor een deel van Europa. De vraag die nu heerst is vooral: waar komt die scheidingslijn tussen heet en fris exact te liggen? Dat zal nog wel een tijdje onzeker blijven. Toch lijkt de Benelux vrijwel zeker aan de koude zijde van het front te vallen met opnieuw gematigde temperaturen. Voor die tijd wordt het op donderdag en vrijdag nog wel even wat warmer met overdag 25-26 graden in het binnenland.

Temperatuur pluim voor de komende 14 dagen voor Midden-Nederland (run 10 augustus, 00z)

Volgende week opnieuw fris?

De zware onweersbuien lijken vooral bestemd voor de landen rondom de Alpen en Frankrijk en Italië, iets wat we dit jaar wel vaker gezien hebben. Nederland valt hoogstwaarschijnlijk aan de koude kant met temperaturen die volgende week eerder weer omlaag lijken te gaan, dan verder omhoog. Er zijn zelfs aanwijzingen dat zich een vrij krachtig hogedrukgebied opbouwt boven de Atlantische oceaan en de Britse Eilanden, waardoor bij ons een frisse noord- tot noordwestelijke stroming kan opsteken. In dat scenario komen de temperaturen echt niet veel hoger uit dan 18 tot 22 graden tijdens de middaguren. Maar dat is uiteraard wel afhankelijk van de nodige factoren... en dan vooral van de windrichting.

Dit soort spectaculaire buienluchten zullen we de komende periode wat minder gaan zien. Credits: Max van der Hulst

Eind augustus: wel of geen verandering?

Vakantie vierend Nederland zal zich vooral afvragen of het richting eind augustus nog wél echt warm wordt? Dat is, zoals we eigenlijk al weken benadrukken, nog maar zeer de vraag. In het grootschalige patroon dat boven Europa heerst lijkt nog steeds heel weinig verandering te komen. Dat betekent aanhoudende kans op hitte in de zuidelijke landen rond de Middellandse Zee en boven Noordwest- en West-Europa een afgesnoerd lagedrukgebied met vaak veel koudere lucht. Er zijn wel aanwijzingen dat het hogedrukgebied boven de oceaan zich na 20 augustus geleidelijk oostwaarts verplaatst richting Scandinavië; in dat geval kan warmere lucht ons wel bereiken. Maar zelfs dan lijkt de weg voor echte hitte vanuit Zuid-Europa 'op slot' te zitten. Langs het grensvlak tussen beide luchtsoorten blijft de kans op stevige regen- en onweersbuien aanwezig, die vooral rondom de Alpenlanden van tijd tot tijd voor overlast of schade kunnen zorgen.

Verwachte afwijking temperatuur (16-22 aug)

Verwachte afwijking temperatuur (23-29 aug)

Verwachte afwijking neerslag (16-22 aug)

Verwachte afwijking neerslag (23-29 aug)

Conclusie...

Concluderend kunnen we dus kort maar krachtig zeggen: in grote lijnen verandert er voorlopig weinig in ons deel van Europa! Na een tijdelijke opleving van temperatuur en zonneschijn later deze week, wordt het vanaf 15-16 augustus waarschijnlijk opnieuw wisselvalliger en te koel voor de tijd van het jaar. Ook al zit de warme/hete lucht niet eens heel ver weg. Ook eind augustus en begin september lijkt hierin niet direct veel te veranderen, al wordt het algemene beeld dan wel minder onstabiel. Toenemende kans op droger weer dus... en dat is ook wat waard!

Dat betekent wel mooi weer tijdens de Perseïden later deze week. Vooral in de nacht van donderdag op vrijdag en van vrijdag op zaterdag, rond de piek van de Perseïden, zijn 50-60 vallende sterren per uur te zien. Een aanrader om even te kijken!

Foto omslag: Ben Saanen

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen