30 daagse: Scandinavische warmte onderweg naar Nederland?

30 daagse: Scandinavische warmte onderweg naar Nederland?

Alfred Snoek
Alfred Snoek 6 juli 2021 14:44 uur
Laatste update: 9 juli 2021 13:34 uur
De luchtdruk boven Noord-Europa blijft voorlopig vrij hoog. Komt daarmee uiteindelijk de warmte uit het noorden van Europa naar Nederland?

Hollands zomerweer

Na een behoorlijk winderige dinsdag, is het de komende dagen wat wind betreft echt een stuk rustiger. Met een afwisseling van zon en stapelwolken oogt het zelfs heel vriendelijk. Wel kan soms een bui vallen. Vooral donderdag en zaterdag komt het op meerdere plaatsen tot een bui. Lokaal kan het zelfs even onweren. Ondanks het risico op een bui, is het deze week veel vaker droog en met 21 tot lokaal 25 graden is het aangenaam warm.

Een actief lagedrukgebied zien we nu snel opvullen en naar het noorden trekken. Uitlopers van het Azorenhogedrukgebied proberen af en toe tot onze omgeving uit te breiden, maar echt gemakkelijk gaat het allemaal niet. Zo nu en dan trekt een lagedrukgebied vanaf de oceaan richting het continent. Een eerste lijkt zaterdag even ten zuiden van ons land naar het oosten te schuiven en begin volgende week zien we in de meest actuele weerkaarten een volgende depressie ongeveer dezelfde koers volgen. Terwijl de temperaturen redelijk op niveau zijn in ons deel van Europa, is het zowel in Scandinavië, Oost-Europa en later ook in Portugal en Spanje erg warm. Bij ons waait de wind vanaf zee en heeft deze zomerse hitte absoluut geen schijn van kans. 

Terwijl in grote delen van Europa de komende week sprake is van zeer hoge temperaturen, is in ons land met een aanlandige wind van zomerse hitte geen sprake. De temperaturen zijn juist vrij normaal voor begin juli.

Signaal

Wat direct opvalt bij de meest actuele berekeningen voor de komende 30 dagen is het feit dat er weer wat meer signaal zichtbaar is wat betreft temperatuur-, neerslag- en luchtdrukafwijking. Iets dat bij de video-update van afgelopen vrijdag absoluut niet het geval was. Op basis van de toen beschikbare kaarten en grafieken was het lastig om een uitspraak te doen over de ontwikkelingen van meer dan twee weken vooruit. Nu zien we voor de derde en vierde week wel wat signaal en dus kunnen we, zoals gebruikelijk bij deze experimentele weersverwachting, toch een paar uitspraken doen over het weer later in juli en zelfs begin augustus.

Gedurende de tweede week van deze 30-daagse verwachting lijkt de luchtdruk ten noordwesten van ons land hoger uit te komen dan normaal. Lagedrukgebieden worden de pas afgesneden en dus is er in deze periode sprake van een verdere weersverbetering.

Warm is het vooral in het noorden en oosten van Europa. Lagedrukgebieden die over Frankrijk trekken aan het begin van de week zorgen hier voor koeler weer dan gebruikelijk.

Hogedruk aan de wandel

In de tweede week (12 tot en met 19 juli) van deze 30-daagse weersverwachting zien we dat het gebied met positieve luchtdrukafwijking boven Scandinavië en het noordwesten van Rusland zich naar het oosten heeft bewogen. Op hetzelfde moment zien we ook een gemiddeld hogere luchtdruk boven de Britse Eilanden met zelfs al een uitbreiding richting Noorwegen. Hogedruk blijft dus een voorkeur houden voor de Scandinavische landen waar het recentelijk uitzonderlijk warm was. De positie is wel iets anders waardoor hogedruk ook wat invloed krijgt in onze omgeving. In de loop van de volgende week kunnen oceaanstoringen minder makkelijk tot het westen van Europa doordringen. Met hogedruk boven de Britse Eilanden, krijgt de wind een voorkeur om vanuit het noorden te waaien. De zomervakantie van regio noord begint dan ook met gematigde temperaturen, maar met een stijgende luchtdruk zien we dat buien vooral ruim ten oosten van ons land vallen in bijvoorbeeld Polen en Tsjechië. 

Tussen 19 en 26 juli is de luchtdruk ten noorden van ons land hoger dan normaal. In combinatie met een duidelijk droger en warmer weertype, is er deze week sprake van uitstekend weer voor een vakantie in eigen land.

regio midden

In de week van 19 tot 26 juli laten de weerkaarten een positieve afwijking zien wat betreft luchtdruk boven de Britse Eilanden en Scandinavië. Er is dus een gerede kans dat in de eerste volle vakantieweek van regio midden een Scandinavisch hogedrukgebied op de weerkaarten is te vinden. Met een aflandige wind uit het oosten of noordoosten mogen we dan ook meedelen in de warmte die zich tot die tijd vooral ophield in het noorden en oosten van Europa. De berekeningen laten in deze week de temperatuur één of twee graden hoger uitkomen dan boven de klimatologische waarden van de afgelopen 20 jaar. In combinatie met een droger weertype moet dit een prima week zijn om in eigen land op vakantie te gaan.

Tijdens de maandwisseling (juli naar augustus) is het in grote delen van Europa warmer dan normaal. Ook in de Benelux worden iets hogere temperaturen voorzien, als is de afwijking minder groot dan in de week ervoor.

Trend

Tijdens de maandwisseling zien we grootschalig hetzelfde beeld als in de week ervoor. Hogere luchtdruk ten noorden van ons land, minder regen dan gebruikelijk en een temperatuur die ook de neiging heeft om iets hoger uit te komen dan waar we normaal gezien recht op hebben. Ook in de laatste week van deze 30-daagse weersverwachting kunnen we er dus vanuit gaan dat we heel aardig zomerweer voorgeschoteld krijgen. Geen schroeihitte zoals we dat de afgelopen jaren hebben gezien, maar een aangenaam warm weertype met flink wat zon en slechts een enkele bui. Kampeerders in eigen land zullen blij zijn met deze ontwikkeling.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen