30-daagse: op de scheidingslijn tussen hitte en gematigd weer

30-daagse: op de scheidingslijn tussen hitte en gematigd weer

Jeroen Elferink
Jeroen Elferink 11 juli 2023 15:00 uur
Laatste update: 12 juli 2023 13:45 uur
Het Europese continent warmt flink op, terwijl gematigde lucht vanuit het westen nadert. Nederland ligt de komende tijd vaak op de scheidingslijn.

Extreme hitte in Zuid en centraal Europa

Boven het zuidelijke en centrale deel van Europa bouwt zich de komende dagen een behoorlijk reservoir op met hitte. In bijvoorbeeld Italië zien we de komende dagen temperaturen die oplopen naar 33 tot 42 graden. Vrijwel de hele week blijft het hier bijzonder warm. Ook in andere landen rondom de Middellandse zee en in Centraal-Europa hebben ze met deze bijzondere hitte te maken. In Griekenland en Kroatië worden vergelijkbare temperaturen verwacht, in de Alpen is het met 30 tot 38 graden iets minder extreem maar ook bijzonder heet. 

Deze hitte ligt dus niet ver van Nederland, zo kan het aankomende zaterdag weer even flink opwarmen. Tegelijkertijd zorgt een westcirculatie voor de aanvoer van gematigde lucht vanuit het westen. Hierdoor ligt Nederland op de wip tussen enerzijds gematigde en relatief koele en anderzijds zeer warme lucht. 

In de pluim van het zuidoosten zie je dat de hitte niet ver weg is, dagelijks wordt het 25 graden of meer. Soms gaan de members (dik) naar de 30 graden. 

In het noordwesten zien we minder hoge uitschieters in de pluim. Toch komen ook aan het eind van deze pluim meerdere members met hogere temperaturen. 

'Normaal' Hollands zomerweer

Over het algemeen zorgt de westcirculatie deze week dat we nog aan de gematigde kant blijven liggen waardoor het vanaf woensdag typisch Hollands zomerweer is met stapelwolken, zon en soms een bui. De temperatuur ligt dagelijks veelal tussen de 20 graden aan zee en 24 of 25 graden in het oosten en zuidoosten van het land. Dit zijn vrij normale temperaturen voor medio juli. Met name donderdag vallen enkele buien, aan de kust kunnen deze donderdagochtend soms pittig uitpakken met een klap onweer of hagel. Toch zijn er nog genoeg mooie momenten en bij deze temperaturen zal het voor veel mensen in eigen land aangenaam aanvoelen. 

Temperatuur afwijking voor de periode 17 tot en met 24 juli. Hoewel Nederland aan de koelere kant ligt, is de hitte niet ver weg. Waarschijnlijk komt Nederland nabij of op de scheidingslijn te liggen. 

Scheidingslijn tussen hitte en gematigd ligt in de buurt

De hitte ligt vooralsnog dus niet ver van Nederland, en als de wind vrijdag weer de zuidhoek opzoekt komt deze hitte snel dichterbij. Dit resulteert in een warmere vrijdag en zaterdag, met name zaterdag kan het regionaal weer tropisch warm worden. Echter stijgt de kans op onweer ook. Over deze kansen is afgelopen maandag al een bericht gemaakt, vooralsnog liggen de kaarten er niet heel anders bij deze dinsdag. Lees hier dit bericht terug. 

Als we naar de periode van 17 tot en met 24 juli kijken zien we dat Nederland in de nieuwste berekening van ECMWF net aan de koelere kant van de scheidingslijn ligt. Toch als de wind even kort de zuid- tot zuidwesthoek opzoekt, kan de warme lucht uit Centraal of Zuid-Europa ons land alsnog bereiken. Daarbij zien we een signaal voor net iets droger weer dan normaal, toch is er dagelijks kans op een bui. Zeker als de scheidingslijn dichtbij of over ons land komt te liggen, kan het tot enkele zware buien komen. Dan is lokaal veel neerslag in korte tijd niet uitgesloten. 

De periode van 24 tot en met 31 juli verloopt waarschijnlijk een tikkeltje te nat 

Ook ligt de luchtdruk aan de lagere kant in de laatste week van juli

Scheidingslijn verplaatst naar het zuiden

Vanaf 24 tot en met 31 juli zien we de lagedrukinvloeden in onze omgeving toenemen. Eigenlijk in heel Europa ligt de luchtdruk iets onder de norm. Dit kan in het zuiden van Europa verklaard worden door de hitte. Hete lucht stijgt op, waardoor aan de grond vaak een luchtdruk te kort kan ontstaan. In eigen land is de westcirculatie de boosdoener. Ook het neerslagsignaal neemt toe en de temperatuur ligt waarschijnlijk iets onder normaal voor de tijd van het jaar. Kortom: het kon wel eens even minder fraai zomerweer worden.

Toch hoeft ook nu maar de wind enkele dagen de zuidhoek op te zoeken en de Zuid-Europese hitte ligt weer nabij of in ons eigen land.

Tijdens de eerste week van augustus zien we nog altijd een afwijking naar beneden in het luchdruk-patroon 

Luchtdruk blijft aan de lage kant

Bij het aanvangen van augustus blijft in de nieuwste berekeningen van ECMWF de luchtdruk aan lagere kant. Wel komt de warmere lucht weer dichterbij en ligt Nederland waarschijnlijk met regelmaat op de scheidingslijn. Het is daarbij iets natter dan normaal, en met de warme lucht in de buurt zal het vast in Nederland of omgeving wel eens tot flinke regen- of onweersbuien komen. 

Tijdens de tweede van augustus zien we iets 'normalere' temperaturen, maar de signalen voor warmte liggen dichtbij

Halverwege augustus: normaler weer?

Op de laatste kaarten van de nieuwe 30-daagse zien we de verschillen in zowel luchtdruk, neerslagafwijking als temperatuur minder groot worden tussen Noord- en Zuid-Europa. Hierdoor is de kans op vrij normaal augustus weer op dit moment vrij groot. Bij normaal augustusweer ligt de middagtemperatuur veelal tussen 21 en 25 graden. Gezien de termijn moeten we dit signaal nog niet te letterlijk nemen, maar wel goed in de gaten houden want de meeste Nederlanders hebben rond die tijd zomervakantie. Ook zien we dat om ons land heen het signaal voor warmer weer stijgt. 

Foto omslag: Chris Meeuwis

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen