30-daagse: nog meer (na)zomerweer op komst?

30-daagse: nog meer (na)zomerweer op komst?

Alfred Snoek
Alfred Snoek 10 september 2021 15:00 uur
Laatste update: 10 september 2021 18:11 uur
Krijgen we nog meer (na)zomerweer of komen oceaandepressies opdringen waardoor we een meer herfstachtig weertype krijgen?

Goede start september

Na een zomer die cijfermatig misschien niet eens zo slecht is verlopen, overheerst toch wel het gevoel dat we een niet al te beste zomer hebben gehad. Vooral de hoogzomer viel wat zonneschijn en warmte betreft erg tegen. Nu september op de kalender staat, is er opeens wel sprake van droog, zonnig en warm zomerweer. De temperatuur weet rond het midden van deze dinsdag en woensdag in de zuidelijke provincies zelfs op te lopen naar 27 of 28 graden. Vorige maand werd de hoogste temperatuur gemeten op 15 juli in Arcen waar het 27,6 graden werd. Het is dus heel goed mogelijk dat de hoogst gemeten temperatuur in september hoger uitkomt dan in augustus. Niet uitzonderlijk overigens, maar wel opmerkelijk.

Vanaf donderdag komt de temperatuur wel wat minder hoog uit. Er komt ook meer bewolking opzetten dus vanaf dat moment behoren zonnige dagen weer even tot het verleden. Ook kan er soms een regen- of onweersbui vallen. Donderdag wordt het landinwaarts nog wel op diverse plaatsen zo'n 25 graden, vrijdag wordt dat al een stuk lastiger en in het weekend lijkt dat op basis van de huidige inzichten vrijwel uitgesloten. Ook in het weekend valt soms een bui.

Hogedruk blijft in de buurt

Ondanks dat dit weekend vooral lagedrukgebieden zich ophouden in onze omgeving, zien we na zondag toch weer een hogedrukgebied naderen. Dit systeem lijkt uiteindelijk ten noorden van ons land uit te komen. De twee belangrijke weermodellen, het Europese ECMWF en het Amerikaanse GFS, hebben dit hogedrukgebied in hun berekeningen zitten, maar in detail zien we wel wat verschillen die nu juist voor ons land van groot belang zijn.

Tussen 13 en 20 september wordt ten noorden van ons land een positieve afwijking van de luchtdruk voorzien. Lager dan normaal is de luchtdruk ten zuiden van ons. Gezien de huidige berekeningen is het maar zeer de vraag of het hogedrukgebied het meest bepalende weersysteem gaat worden.

De berekeningen van het ECMWF model, tevens de basis voor de 30 daagse weersverwachting, laat het hogedrukgebied niet heel veel invloed uitoefenen op ons land. De kern van het hogedrukgebied wordt minder sterk berekend en lagedrukgebieden ten zuiden van ons land leveren bij ons geregeld wolken en zelfs enkele buien op. Het Amerikaanse GFS komt met een veel krachtiger hogedrukgebied naar voren en laat depressies veel zuidelijke rondtollen. Portugal, Spanje en het zuiden van Frankrijk kunnen dan af en toe wat buien verwachten, in ons land is het droog met geregeld zon en temperaturen die nog geregeld een zomerse waarde kunnen bereiken. Ondanks dat beide weermodellen een vrijwel gelijke verdeling hebben wat betreft de belangrijkste weersystemen, maken details wel heel veel uit voor het weerbeeld en de temperatuur in onze omgeving.

Tussen 13 en 20 september ligt de temperatuur ruim boven de norm voor midden september. Milde nachten kunnen hier (deels) de oorzaak van zijn.

Grote onzekerheid

Ook in de weerkaarten voor de komende 30 dagen zien we deze onzekerheid terugkomen. Volgende week (13 tot 20 september) is de luchtdruk ten noorden van ons duidelijk hoger terwijl lagedruk zich weet op te houden boven het zuidwesten van Europa. Wat betreft temperatuur zien we een lichte afwijking in de plus, maar dat wil niet direct zeggen dat het prachtig nazomerweer is. In een bewolkte nacht met enkele buien is het in dit soort situaties vaak erg mild waardoor bij een magere maximumtemperatuur, het gemiddelde over het hele etmaal boven normaal uitkomt. Aangezien in Portugal, Spanje en het zuiden en midden van Frankrijk duidelijk meer regenwater wordt voorzien, liggen buienstoringen heel dichtbij. Een kleine verschuiving van de weersystemen is voldoende om bij ons bewolking en buien op te leveren. Duidelijk droger is het in het zuiden van Scandinavië, wij zitten dus echt op de grens tussen nazomerweer en mild, maar wisselvallig weer.

Tussen 13 en 20 september is het ten noorden van ons land overtuigend droger dan normaal en zuid van ons juist overtuigend natter. Wij zitten hier precies tussen in wat de verwachting erg onzeker maakt.

Ook in de periode van 20 tot 27 september lijkt de luchtdruk hoger uit te komen dan gebruikelijk in deze fase van september boven Noord-Europa. Het gebruikelijke beeld van oceaanstoringen die via de Britse Eilanden naar Scandinavië valt dus niet direct te verwachten. Het enige nadeel is dat rondtollende depressies wel heel makkelijk zich kunnen ophouden in ons deel van Europa waardoor de zon veelvuldig schuil gaat achter wolken waar soms ook nog eens wat regen uit valt. 

Tijdens de maandwissel worden de signalen (zoals meestal op die termijn) er niet duidelijker op. Hoe we de eerste septembermaand dan ook uiteindelijk in de boeken kunnen bijschrijven is op dit moment lastig aan te geven, puur omdat een kleine verschuiving van de weersystemen bij ons grote gevolgen kan hebben.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen