30-Daagse: Lichtpuntjes voor de zomerliefhebber

30-Daagse: Lichtpuntjes voor de zomerliefhebber

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 3 augustus 2021 11:41 uur
Laatste update: 3 augustus 2021 12:03 uur
In de nieuwe 30-daagse zien we lichtpuntjes voor de zomerliefhebber. Of het ook tot echt zomerweer komt, lees je in deze nieuwe editie.

Voorlopig nog wisselvallig en koel

Het wisselvallige en koele weer van de afgelopen periode houdt ook zeker deze week nog aan. Lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan domineren en zorgen ervoor dat alle warmte juist boven Zuid-Europa blijft en nauwelijks ons land kan bereiken.  

De weerkaarten voor 2 tot en met 9 augustus: koel en te nat. 

De wind waait hoofdzakelijk vanaf zee en het warmt 's middags vaak net genoeg op om verspreid over het land buien te laten ontstaan. Alleen in het begin van deze week zien we dat hogedrukinvloeden de buiigheid soms weet te onderdrukken. Toch zien we duidelijk dat deze week een fundament wordt gelegd voor het weer rond de helft van de maand.

Minder natte periode

In de loop van deze week zien we het relatief zwakke hogedrukgebied boven het zuiden en zuidoosten van Europa opschuiven via het oosten van Europa naar het noordwesten van Rusland. In samenspel met de lagedrukgebieden in onze omgeving wordt daardoor warme lucht naar het noorden van Scandinavië gepompt, waardoor boven de Poolstreken gemakkelijker hogedrukgebieden kunnen ontstaan. Het gevolg: de -nu relatief zwakke- westelijke doorstroming krijgt het doorgaans moeilijker.

De weerkaart voor de week van 9 tot en met 16 augustus: Volgende week is het een stuk minder wisselvallig. De weersystemen die voor neerslag zorgen liggen dan op grotere afstand van Nederland. Een enkele bui blijft echter mogelijk. Bron: ECMWF.

Door deze ontwikkeling lijkt het erop dat in de loop van volgende week ons land weerkundig gezien in een soort niemandsland terecht komt. Alle bepalende weersystemen liggen vrij ver van ons land vandaan, waardoor het over het algemeen rustig weer wordt. De zon zal zich regelmatig laten zien en misschien loopt de temperatuur landinwaarts weer een keer op tot rond 25 graden. Een enkele bui blijft mogelijk, maar het duidelijk te natte weer is in elk geval -tijdelijk- van de weerkaart verdwenen.

Op het randje

Na medio 20 augustus blijft in deze 30-daagse hogedruk invloed houden in het noorden van Europa. De grote vraag is nu tot hoe zuidelijk deze hogedrukinvloeden zullen reiken. Want in deze fase van augustus lijkt het erop dat lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan een meer zuidelijke koers volgen door een 'blokkade' boven Scandinavië. 

De weerkaart voor 23 tot en met 30 augustus: Warmer of juist koeler dan gemiddeld? Ons land komt volgens de nieuwe 30-daagse echt op het randje te liggen. Bron: ECMWF.

Door deze verdeling van weersystemen is het voor ons land een extreem onzekere verwachting. De grens tussen een stabieler en relatief warmer weertype en een onstabieler wisselvallige weertype komt in de buurt van ons land te liggen. Een kleine verschuiving in het patroon heeft dan enorme gevolgen voor het weer in ons land. We zitten dan echt op het randje.

Omdat we op de grens komen te liggen tussen relatief warme en relatief koele lucht, zijn buien nooit ver weg. Een lange periode met droog en (vrij) zonnig weer is dan niet de meest waarschijnlijke. Kortom: typisch Nederlands zomerweer, maar misschien wel wat warmer dan gemiddeld.

Foto omslag: Weerkaart ECMWF & foto van Gieny Westra.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen