30-daagse: lange droge periode, of...?

30-daagse: lange droge periode, of...?

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 7 februari 2023 09:20 uur
Laatste update: 7 februari 2023 10:03 uur
Hogedruk heerst boven Europa en aan dat beeld verandert voorlopig weinig. Voor ons betekent dat een rustige en stabiele periode, maar voor hoe lang?

Hogedruk boven Europa

Een bijzonder krachtig hogedrukgebied heeft z'n invloed over een groot deel van Europa uitgebreid. Depressies met zachte lucht trekken helemaal over het noorden van Scandinavië, zelfs tot ver in Lapland. Ook in het Middellandse Zeegebied vallen van tijd tot tijd stevige buien met op grotere hoogte soms sneeuw. Verder is het rustig en droog weer vanaf het westen van Frankrijk tot ver in Oost-Europa. Onder dat hoog komen wel verschillende gebieden met hardnekkige mist of lage bewolking voor.

Deze week ligt een opvallend krachtig hoog boven Europa, bron: ECMWF

In de week van 13 februari trekt het hogedrukgebied zich langzaam zuidwaarts terug, waardoor de invloed van storingen heel voorzichtig groter kan worden in onze omgeving. Die mogelijke weersomslag is echter nog verre van overtuigend. Er is momenteel een kans van ongeveer 60% dat het rustige en overwegend droge weertype aanhoudt met soms nevel of mist in de nacht en ochtend. De kans op een overgang naar wisselvalliger weer met meer wind (komend uit richtingen tussen noordwest en zuidwest) stijgt wel naar ongeveer 35-40%. Daar moeten we het voorlopig mee doen, een duidelijker beeld valt op deze termijn nog niet te geven.

De weerkaart hieronder toont de verwachte temperatuurafwijking voor de week van 13-20 februari. Na een paar licht winterse dagen steekt door het naar zuid wegtrekkende hoog een westenwind op, die de koude lucht direct weer wegblaast. Tot diep in Rusland wordt de winterse kou teruggedrongen en dat maakt voorlopig dus geen schijn van kans om ons te bereiken. Sterker nog: de grens van 10 graden komt spoedig binnen bereik. En misschien zelfs wel méér dan dat.

Verwachte afwijking temperatuur voor 13-20 februari

14-daagse pluim: vanaf het weekend kan het behoorlijk zacht worden

Later in februari wisselvalliger

Na een stabiele periode van een dag of tien, lijkt de wisselvalligheid uiteindelijk toch toe te nemen. De invloed van oceaanstoringen wordt groter en dat zal zeker vanaf 15-17 februari het geval zijn. Dat betekent een grotere kans op regen en soms meer wind, maar overtuigend onstuimig of totaal verregend weer lijkt niet aan de orde. Wel blijft de wind westelijk en dat betekent een constante aanvoer van zachte lucht. Overdag komen we met regelmaat aan de dubbele cijfers (10-12 graden) en de meeste nachten verlopen eveneens vrij zacht met waarden boven het vriespunt. Gladheid lijkt zodoende weinig kans meer te maken en daarmee wordt februari met afstand de maand waarin de minste winterse perikelen optreden. Zowel december als januari hadden tenslotte tweemaal een code oranje voor sneeuw en/of ijzel en daarnaast een scala aan codes geel, maar dat lijkt nu grotendeels uit te blijven.

Verwachte afwijking luchtdruk voor de week van 20 februari

Verwachte afwijking temperatuur voor de week van 20 februari

Ook maart begint zacht?

De periode richting maart lijkt weinig verandering te geven. Het algemene beeld blijft overwegend zacht en licht wisselvallig. Met een noordelijk gelegen straalstroom komt de wind algemeen genomen uit richtingen tussen zuidwest en noordwest, soms wat meer zuid wanneer het hoog boven het Europese vasteland terecht komt. In de verschillende clusters zien we vooral veel signalen terugkeren voor een blokkade ergens in de buurt van ons land (liefst 26 van de 50 members), al dan niet op de Atlantische oceaan (9 members). De andere oplossingen (15) opteren vooral voor een westelijke stroming met wat meer verstoring en vaker regen. Winterse opties zijn eigenlijk volledig uit de kaarten verdwenen. De enige mogelijkheid op een koudere uitkomst is dat een hogedrukgebied zich op de noordelijke Atlantische oceaan ontwikkelt, waardoor de stroming bij ons meer uit het noorden gaat waaien. Maar zelfs dan komt de wind vanaf zee en is van écht koude opties eigenlijk geen sprake.

Clusterkaarten voor de eerste week van maart met zes verschillende scenario's (ECMWF)

Foto omslag: Gieny Westra

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen