30-daagse: krijgen we nog (na) zomerweer?

30-daagse: krijgen we nog (na) zomerweer?

Floris Lafeber
Floris Lafeber 19 augustus 2024 15:01 uur
Laatste update: 19 augustus 2024 15:31 uur
De dagen worden alweer merkbaar korter. Kunnen we nog op zomerweer rekenen?

Zomerse week

De neerslagpluim voor het midden van het land.

De pluim voor het midden van het land. 

We hebben te maken met een zomerse augustusweek. De temperaturen zijn de komende tijd vrij gebruikelijk voor deze tijd van het jaar met maxima tussen 20 en 25 graden. Bovendien blijft het vaak droog, alleen dinsdag komen buien voor en in het weekend ligt een wisselvallig weertype op de loer. Alles details over het weer van deze week lees je in onze weekverwachting.

Zaterdag, tijdens de kwalificatie van de Formule 1 van Zandvoort, is het weer nog momenteel behoorlijk onzeker. De grens met koude lucht in het westen en warme lucht in het zuiden en zuidoosten ligt recht boven ons land. De onzekerheid is goed te zien in de spreiding van de temperatuurpluim.

Veel onzeker

Luchtdrukafwijking t.o.v normaal 26 augustus  - 2 september.

Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld 

  Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

Temperatuurafwijking t.o.v. normaal 26 augustus - 2 september.

Rood = warmer dan gemiddeld

Blauw = kouder dan gemiddeld

Hierboven zien we de luchtdrukverdeling tijdens de laatste periode van augustus. De turquoise kleuren domineren in onze omgeving en roze tinten zijn niet ver uit de buurt. Met deze luchtdrukverdeling is een stroming uit het zuiden tot zuidoosten goed mogelijk, maar buien liggen ook op de loer. Met een zuidelijke stroming kan warme lucht ons makkelijk bereiken, waardoor de temperatuur dan een paar dagen hoger uit kan komen dan gebruikelijk met 25 tot 30 graden. Er is wel veel onzekerheid. Indien er restanten van tropische stormen naar onze omgeving trekken zijn ook een aantal natte en onstuimige dagen denkbaar.

Invloed van hoge luchtdruk in september

Temperatuurafwijking t.o.v. normaal  2 - 9 september.

Rood = warmer dan gemiddeld

Blauw = kouder dan gemiddeld

Luchtdrukafwijking t.o.v normaal  2 - 9 september.

 Turquoise = lagere luchtdruk dan gemiddeld 

  Roze = hogere luchtdruk dan gemiddeld

1 september begint de meteorologische herfst. In deze maand hebben we vaak prima zomerweer. Het ECMWF weermodel toont voor deze periode een hogedrukgebied ten westen van ons en lagedrukgebieden ten zuiden van Nederland. Als dit verdelingspatroon uitkomt krijgen we te maken met een noordelijke stroming. Lagere temperaturen dan gebruikelijk zijn dan denkbaar. Opvallend genoeg lijkt de temperatuurkaart van 26 tot 2 september erg veel op die van 2 tot en met 9 september. In september ligt de temperatuur overdag gemiddeld rond 20 graden. Er zijn signalen dat het dan in onze omgeving wat minder warm wordt dan normaal. De neerslagafwijkingskaarten laten geen opvallende afwijkingen zien ten opzichte van normaal. Warm blijft het wel in Zuid-Europa. Turquoise kleuren zijn wel dominant in deze omgeving. Dit betekent dat naast zonneschijn buien ook goed mogelijk zijn. 

Temperatuurafwijking t.o.v. normaal  16 - 23 september.

Rood = warmer dan gemiddeld

Blauw = kouder dan gemiddeld

Temperatuurafwijking t.o.v. normaal  9 - 16 september

Rood = warmer dan gemiddeld

Blauw = kouder dan gemiddeld

De temperatuurkaarten blijven ook de tweede week van september vrij gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Tijdens de derde week van de maand keren de rode kleuren op grote schaal in Europa terug. De neerslagkaarten laten weinig opvallends zien. Dit betekent dat we tijdens de periode vaak op gebruikelijk septemberweer kunnen rekenen.

Hoofdfoto: Toon Boons

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen