30-daagse: krijgen we nog buien in juni?

30-daagse: krijgen we nog buien in juni?

Johnny Willemsen
Johnny Willemsen 6 juni 2023 14:20 uur
Laatste update: 6 juni 2023 14:29 uur
Het is en blijft voorlopig nog droog en vaak zonnig. Lees of we dit de hele maand juni volhouden.

Op veel plaatsen heeft het sinds half mei niet of nauwelijks meer geregend. Ook de komende anderhalve week zijn de neerslagkansen in het algemeen klein. Mogelijk komt het zondag tot enkele lokale buien en ook volgende week zijn er kleine buienkansen, maar veel stelt dit niet voor.

ECMWF-pluimverwachting van dinsdagochtend 6 juni. Na woensdag wordt het warmer met in het weekend mogelijk 30 graden. Volgende week wordt het waarschijnlijk geleidelijk minder warm, maar tot en met woensdag is nog grote kans op 25 graden of meer.

Warm voor half juni

Deze week schakelen we over op zomers warm weer met in het weekend regionaal tropische maxima rond 30 graden en ook de vooruitzichten voor volgende week zien er bovengemiddeld warm uit. 

Verwachting afwijking luchtdruk t.o.v. normaal voor de week van 12-19 juni.

Verwachting afwijking neerslag t.o.v. normaal voor de week van 12-19 juni.

Verwachting afwijking temperatuur t.o.v. normaal voor de week van 12-19 juni.

De verwachting voor de luchtdrukafwijking t.o.v. normaal voor volgende week is duidelijk. Nog altijd hoge luchtdruk boven Noord-Europa en lage luchtdruk boven Zuid-Europa. Als gevolg is het in de landen rond de Middellandse Zee natter dan gebruikelijk en in Scandinavië, Noord-Duitsland en bij ons droger dan normaal in deze tijd van het jaar. 

 

Ook de temperatuurkaart is duidelijk: gemiddeld zo’n drie graden warmer dan normaal. In de tweede decade van juni zijn maxima van een graad of 20 gebruikelijk. Dit zou dus gemiddeld zo’n 23 graden betekenen. Vergelijken we dit met de ECMWF-pluimverwachting verder hierboven dan is dit nog aan de voorzichtige kant. Vooral het eerste deel van volgende week verloopt waarschijnlijk aanmerkelijk warmer.


Blokkade verdwijnt, buienkans neemt toe

De kaart voor de gemiddelde luchtdruk voor de week van 19-26 juni geeft al een heel ander beeld. De relatief hoge druk boven Noord-Europa is fors afgenomen en boven Nederland zien we zelfs de kleur lichtblauw: relatief lage druk. 

Verwachting afwijking luchtdruk t.o.v. normaal voor de week van 19-26 juni.

Verwachting afwijking neerslag t.o.v. normaal voor de week van 19-26 juni.

Verwachting afwijking temperatuur t.o.v. normaal voor de week van 19-26 juni.

De neerslagkaart laat het gebied met nat weer vanuit het zuiden dichterbij komen, maar dit bereikt ons land nog niet. De temperatuurkaart geeft nog steeds ruim bovengemiddeld warm.

 

Kortom: grote kans op warm en mogelijk zelfs drukkend weer met soms (onweers)buien, zonder dat het echt op grote schaal kletsnat wordt.







Normaal Nederlands zomerweer

De afwijking t.o.v. normaal in de luchtdruk- en neerslagkaarten voor de laatste dagen van juni en de eerste decade van juli geven nauwelijks signaal. Opvallend is dat de temperatuur wel bovennormaal blijft. Het lijkt een erfenis van de weken ervoor te zijn. We krijgen synoptisch gezien waarschijnlijk kalm weer (geen diepe lagedrukgebieden) met een mix van zonnige dagen en dagen met regen- en onweersbuien. Typisch Nederlands zomerweer dus, waarbij het op zonnige dagen gemakkelijk zomers warm wordt.

Verwachting afwijking temperatuur t.o.v. normaal voor de week van 26 juni - 3 juli.

Verwachting afwijking temperatuur t.o.v. normaal voor de week van 3-10 juli.

Wat betekent dit voor de droogte?

Na een nat voorjaar is het sinds half mei bijzonder droog. Gras- en akkerlanden worden regelmatig beregend en de bermen zijn alweer geel en bruin. Het neerslagtekort is inmiddels 86 mm en dit stijgt met dit weertype al snel zo’n 4 mm per dag. Volgens onderstaande prognose komt de 5% droogste jaren zelfs eind volgende week in zicht.

Bron: droogtemonitor (KNMI).

De weersomslag zoals eerder in dit artikel beschreven betekent waarschijnlijk geen afname van het neerslagtekort, maar wel een afremming van de stijging. Visueel uitgelegd: de zwarte lijn die vanaf mei behoorlijk stijl omhoog is gegaan zal komende anderhalve week waarschijnlijk ongeveer de stippellijn volgen. In de laatste decade van juni en de eerste decade van juli zal de lijn vervolgens min of meer parallel gaan lopen aan de blauwe lijn (de mediaan).


Omslagfoto: Willy Bonnink-Naves

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen