30 daagse: Koude periode voorbij?

30 daagse: Koude periode voorbij?

Alfred Snoek
Alfred Snoek 6 mei 2021 05:18 uur
Laatste update: 6 mei 2021 08:14 uur
Na een koude april, is ook mei koud begonnen. Of daar nog snel verandering in gaat komen lees je in de nieuwste 30 daagse weersverwachting

Wind van noord naar zuid

April 2021 heeft geschiedenis geschreven. Het was namelijk een zeer koude voorjaarsmaand met soms zelfs ronduit winterse trekjes. Ook de eerste dagen van mei zijn alles behalve warm verlopen. Dezer dagen is het zelfs behoorlijk onstuimig met naast enkele forse buien ook veel wind. Toch lijkt op korte termijn het weer te gaan veranderen.

In de week van 3 tot 10 mei zorgen lagedrukgebieden voor wisselvallig weer in het noorden van Europa. Toch lijkt later in deze week een zuidenwind al voor duidelijk warmer weer te gaan zorgen.

De wind waait inmiddels niet meer uit de koude noordhoek, maar meer uit een westelijke richting. Dit alles onder invloed van lagedrukgebieden die ten noorden van ons land richting Scandinavië trekken. Een situatie waarbij het vaak wisselvallig is en ook nu is dat absoluut het geval. Toch is er wel duidelijk sprake van een trendbreuk. Zeker als we naar de situatie van aankomend weekend kijken. Aan de voorzijde van een actieve oceaanstoring, vormt zich boven Centraal-Europa een hogedrukgebied. Tussen beide druksystemen in komt in onze omgeving een zuidelijke wind te staan en daarmee komt in sneltreinvaart warme lucht uit Zuid-Europa en het noorden van Afrika onze kant op. Na nog een paar koude dagen, schiet de temperatuur dit weekend flink omhoog. Als het zondagmiddag echt even mooi weet op te klaren, kan de temperatuur in het zuiden van het land gemakkelijk tot een zomerse 25 graden oplopen. Blijft bewolking hardnekkiger, dan is het misschien iets minder warm, maar koud mogen we het zeker niet noemen.

Scheiding tussen koele en warme lucht. Kans op onweer

Echt lang blijft de subtropische lucht niet boven ons land. In de week van 10 tot 17 mei schuift het hogedrukgebied boven Centraal-Europa meer naar het oosten. Lagedruk vanaf de oceaan kan zich daardoor weer uitbreiden richting Nederland. In deze week zitten we op de grens tussen koele oceaanlucht en warmte in bijvoorbeeld Duitsland, Polen en Tsjechië. Omdat we op de grens zitten van beide luchtsoorten kunnen we gedurende deze week waarschijnlijk van beide wat meekrijgen. Dus een paar uitschieters naar boven zijn zeker niet uit te sluiten. Ook niet uit te sluiten, zijn een paar malse voorjaarsbuien. Waar de koude en warme lucht elkaar treffen, vormen zich gemakkelijk buien. Omdat er echt sprake is van een gevecht tussen beide luchtsoorten, is het niet uitgesloten dat op één of twee dagen regionaal forse buien overtrekken. Zelfs onweer is daarbij niet uitgesloten. 

Tussen 10 en 17 mei is het in Centraal-Europa ronduit warm met in Duitsland, Polen en Tsjechië zomerse warmte. Koelere oceaanlucht ligt echter op de loer. In deze week krijgen we waarschijnlijk van beide wel wat mee. Ook kan het op enkele dagen tot een paar fikse buien komen. Groeizaam weer voor de natuur.

Geen koude noordenwind meer

In de 3e en 4e week zien we, zoals zo vaak de signalen wel duidelijk minder overtuigend worden. Toch kunnen we wel iets zeggen over het weerbeeld tussen 17 en 31 mei. In de derde week van mei bijvoorbeeld zien we vooral hogedruk rondom de Middellandse zee en lagedruk boven het noorden van Europa. De stroming is westelijk en dus kunnen we ons opmaken voor vrij normaal weer voor de tweede helft van mei. Het meest belangrijke is misschien wel dat die koude noordenwind geen kans meer lijkt te gaan maken. En voor de liefhebbers van warmer weer hebben we ook goed nieuws, tijdens de laatste week (24 tot 31 mei) blijft de luchtdrukverdeling bijna hetzelfde, maar zorgt een kleine wijziging ervoor dat de wind net iets vaker de zuidhoek op kan zoeken. Een warmte-uitbraak zoals we dat dit weekend zien, is dus ook zeker niet uitgesloten aan het einde van de maand.

Samenvatting van wat ons de komende 30 dagen staat de wachten. Details kunnen vooral in de tweede week sterk verschillen van dag tot dag en van plaats tot plaats omdat we ons dan precies bevinden om de grens tussen warme en koele lucht.

Weerkundige lente wordt te koud

Op 31 mei kunnen we ook direct de balans opmaken over de meteorologische lente. Na een vrij normale maart en een ronduit te koude april, lijkt het erop dat mei de achterstand niet meer goed kan maken. De weerkundige lente van 2021 zal dan ook zeer waarschijnlijk te koud eindigen.

30 daagse weersverwachting nu ook als video

Voor de liefhebbers hebben we nu ook een video met meer uitleg over de 30daagse weersverwachting. Ook de aankomende weken zullen we deze presentatie maken. Op ons Youtube kanaal is deze 30daagse verwachting ook te vinden, naast al onze dagelijkse weerberichten en allerlei uitlegvideo's. Neem gerust eens een kijkje en abonneer je op ons kanaal.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen