30-daagse: hoelang houdt de winterkou stand?

30-daagse: hoelang houdt de winterkou stand?

Floris Lafeber
Floris Lafeber 8 januari 2024 13:56 uur
Laatste update: 9 januari 2024 08:04 uur
We hebben met een koude periode te maken. Hoelang blijft het koud? In dit artikel blikken we vooruit naar de komende dagen en naar de rest van de maand.

De eerste week van het jaar verliep ronduit nat: op sommige weerstations kwam het tijdens de eerste januaridagen al tot een maandsom aan neerslag. De komende dagen staan in het teken van koud en zonnig winterweer. Als we naar de pluim kijken dan zien we dat tot en met woensdag de temperatuur overdag nauwelijks boven het vriespunt uitkomt. Tijdens de nachten vriest het flink: lokaal kan het wel 6 of 7 graden vriezen. Vanaf donderdag zien we een duidelijke stijging van de temperatuur. De wind draait dan naar een westelijke richting waardoor zachtere lucht naar onze omgeving wordt gevoerd. Overdag komt de temperatuur dan enkele graden boven het vriespunt uit en ook tijdens de nachten lijkt de vorst te verdwijnen. Er is dan meer bewolking aanwezig, pas in de loop van het weekend neemt de kans op neerslag toe.

De pluim voor de temperatuur voor het midden van Nederland

De pluim voor de neerslag voor het midden van Nederland

De toenemende neerslagkansen zijn dan ook duidelijk zichtbaar in de neerslagpluim voor het midden van Nederland. Tot en met vrijdag blijft het droog, pas in de loop van het weekend nemen de neerslagkansen toe. De koude lucht blijft in onze omgeving. Het dan ook nog maar de vraag of we met winterse neerslag te maken krijgen of dat de neerslag in vloeibare vorm zal vallen.

Negatieve temperatuurafwijking, later zachter

Als we verder kijken naar de gemiddelde temperatuur van 15 januari tot en met 22 januari dan zien we blauwe kleuren in onze omgeving. Dit duidt op een negatieve afwijking in temperatuur. In De Bilt ligt de gemiddelde januaritemperatuur op 3,7 graden. Overdag is het ongeveer 6 graden en tijdens de nachten komt het kwik iets boven het vriespunt uit. Vanwege de blauwe kleuren zal de gemiddelde temperatuur dus wat lager uitkomen dan gebruikelijk. Naast Nederland hebben ook de landen om ons heen met een negatieve temperatuurafwijking te maken. De laagste temperaturen lijken weer weggelegd voor Scandinavië. 

De temperatuurafwijking tijdens de periode van 15 januari tot 22 januari

Temperatuurafwijking tijdens de periode van 22 tot en met 29 januari

Gebruikelijke neerslaghoeveelheden

De temperatuurafwijking tijdens de periode van 22 tot en met 29 januari laat een positieve afwijking in temperatuur in grote delen van Europa zien, waaronder in Nederland. Het wordt dan ook waarschijnlijk wat milder dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Overdag wordt het dan plaatselijk meer dan de gebruikelijke 6 graden en tijdens de nachten komt het dan niet of nauwelijks tot vorst. Dit gaat echter wel gepaard met grote onzekerheid. 

De afwijking in neerslag tijdens de periode van 15 januari tot en met 22 januari

De afwijking in neerslag tijdens de periode van 22 tot en met 29 januari

De hogedrukinvloed waar we momenteel mee te maken hebben lijkt zijn invloed op ons weerbeeld later in januari te verliezen. Lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan kunnen ons makkelijker bereiken en brengen geregeld neerslag met zich mee. Tot een positieve neerslagafwijking leidt dit echter niet. We zien in onze omgeving namelijk witte kleuren op de kaarten in onze omgeving. In het westen van Frankrijk, het Iberisch Schiereiland en delen van Engeland zijn wel groene kleuren zichtbaar. 

Hoofdfoto: Alexander Roelofs

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen