30-daagse: hoelang blijft hogedruk ons weerbeeld bepalen?

30-daagse: hoelang blijft hogedruk ons weerbeeld bepalen?

Jeroen Elferink
Jeroen Elferink 4 november 2024 10:30 uur
Laatste update: 4 november 2024 14:55 uur
De atmosfeer zit min of meer op slot. Een sterk hogedrukgebied bepaalt al een tijdje ons weer. Blijft dat nog lang zo?

Blokkade

Deze week blijft een hogedrukgebied ons weerbeeld domineren. Op de luchtdrukafwijkingskaart is een omvangrijk hogedrukgebied pal boven Europa zichtbaar. Dit zorgt voor een sterk ontwikkelde blokkade in de atmosfeer, waardoor lagedrukgebieden vanaf de oceaan ons deel van Europa niet kunnen bereiken.

Onder invloed van het hogedrukgebied begint de week met zonnig en vriendelijk weer. Wel komt er maandag in het zuidwesten en noorden van het land soms hardnekkige, laaghangende bewolking voor. In de nachten ontstaat er op steeds meer plaatsen mist en laaghangende bewolking. In combinatie met een zon die aan kracht inboet, wordt het de komende dagen ook steeds vaker grijs. Vooral tegen donderdag krijgt lage bewolking de overhand in onze regio.

Luchtdrukafwijking voor 5 t/m 11 november 

Roze kleur = hogere luchtdruk dan gebruikelijk

Temperatuur pluim van het Europees weermodel

De uitwerking van de laaghangende bewolking en mist is ook goed zichtbaar in de pluim. De nachten worden minder koud, terwijl het overdag minder snel opwarmt.

Tot half november weinig verandering

Kijken we een week vooruit, naar de periode van 12 tot en met 18 november, dan zien we weinig verandering in het weerbeeld. Het omvangrijke hogedrukgebied blijft dominant in onze omgeving, al verschuift het iets westwaarts. Hierdoor kan de wind vaker uit het noordoosten waaien.

Waarschijnlijk blijft het weer grijs en droog, met hardnekkige laaghangende wolkenvelden en mist. De kans dat een koudeput overtrekt neemt ook toe. Mocht dit gebeuren, dan zou er in het midden van de week één of twee dagen neerslag kunnen vallen, maar dit is nog zeer onzeker. Door de aanwezige bewolking blijven de temperaturen gematigd, met overdag vaak rond de 12 à 13 graden en ’s nachts minima tussen de 4 en 8 graden. Mocht het een keer opklaren, dan is er meteen kans op nachtvorst.

Luchtdrukafwijking voor 12 t/m 18 november

Roze kleur = hogere luchtdruk dan gebruikelijk 

Neerslagafwijking 12 t/m 18 november

Oranje = droger dan gebruikelijk 

Blokkade verdwijnt?

Als we kijken naar de laatste twee weken van deze maandverwachting, dan zien we dat de kans dat blokkade verdwijnt tussen 19 en 25 november op dit moment groot is. Op de luchtdrukafwijking zien we vooral een gordel van hogere luchtdruk over Zuid-Europa, terwijl de luchtdruk boven Noord-Europa juist daalt. Hierdoor kan de wind weer uit het westen gaan waaien, wat de kans op een gebruikelijkere westcirculatie met geregeld een storing vergroot.

Ook in de laatste week van november blijft dit luchtdrukpatroon zichtbaar. Dit gaat gepaard met een normale hoeveelheid neerslag voor de tijd van het jaar en temperaturen die ongeveer een graad boven het langjarige gemiddelde liggen.

Luchtdrukafwijking 19 t/m 25 november

Luchtdrukafwijking 26 november t/m 2 december

Kortom, de kans dat de blokkade na half november verdwijnt is vrij groot. Daarbij is het waarschijnlijk vrij normaal weer voor eind november, met geregeld storingen vanuit het westen en middagtemperaturen tussen 8 en 12 graden.

                                                              Foto omslag: Marjan de Boer

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen