30-daagse: Hoe lang duurt de zomerdip?

30-daagse: Hoe lang duurt de zomerdip?

Redactie
Redactie 27 juli 2021 11:40 uur
Laatste update: 27 juli 2021 13:11 uur
Het is hoogzomer, maar de temperatuur komt in een dip. Wanneer stijgt het kwik weer? Lees er meer over in de nieuwe 30-daagse.

De zomer vertoont dit jaar een heel ander verloop dan de afgelopen drie jaar. Vorig jaar was de zomer meestal zeer warm en zonnig, met normale hoeveelheid regen. De zomer van 2018 is de heetste zomer ooit, de zomer van 2019 en 2020 staan ook in de top 10 van warmste zomer sinds 1901. 

In augustus 2020 beleefden we een hittegolf van 18 dagen, met acht opeenvolgende tropische dagen van boven de 30,0 graden. Zo'n serie tropische dagen is tot nu toe uniek en volgens de huidige 30-daagse de komende maand augustus in ons land een utopie. 

Tot en met 8 augustus: op zoek naar zomerse warmte

Normaal gesproken is de periode van 20 juli tot en met 20 augustus, ook wel de hondsdagen genoemd, de warmste fase van het jaar. In ons land heeft de zomer dit jaar tijdens de hondsdagen juist een dip, vooral van 29 juli tot en met 3 augustus. Op sommige dagen wordt het met moeite 20 graden. Zowel de 15- als de 30-daagse weersverwachtingen neigen naar een koele en licht wisselvallige zomerperiode. Veel warmteliefhebbers zullen dan ook waarschijnlijk afreizen naar het zuiden van Europa, op zoek naar zomerse of tropische warmte. 

Van 29 juli tot en met 3 augustus is de kans op warme dagen klein. 

Voor zomerse en tropische warmte van 25 graden of meer moet men hoogstwaarschijnlijk wel ver naar het zuiden, want de 30-daagse berekent tot en met 8 augustus in grote delen van Europa onstandvastig en minder warm weer dan normaal. 

Opvallend is dat het zelfs op het Iberisch Schiereiland minder heet is, wat duidt op een noordelijke stroming. In de Pyreneeën en de noordelijke regio's van Spanje kunnen door de noordelijke winden geregeld buien ontstaan.

Periode van 2 tot en met 9 augustus, veelal lagedruk (blauwe gebied) in grote delen van Europa.

Koel in ons land, heet in Zuid-Italië en Griekenland.

Naast lage temperaturen wordt in ons land, maar ook in onze buurlanden, meer regen dan normaal verwacht. Toch zijn de buien in ons land van korte duur en lijken de meest zware buien weggelegd te zijn voor de Alpen en de regio rondom Oslo volgens de weermodellen. 

Zeer heet en droog is het de komende tijd in Griekenland en Zuid-Italië, inclusief Sardinië. Het risico op bosbranden is door de hoge temperaturen en droge omstandigheden erg groot. 

Tot en met 22 augustus: signalen voor hogedruk

De invloed van lagedrukgebied lijkt in deze fase van augustus minder. Een signaal voor de opbouw van een hogedrukgebied in onze omgeving biedt enige hoop voor mensen die vakantie vieren in het westen en noorden van Europa.

Tot en met 15 augustus blijft het echter in ons land ongeveer 1 tot 3 graden koeler dan gebruikelijk. Daarbij wordt 5 tot 10 mm meer neerslag berekend.

Maar naast buien zijn er ook droge momenten met de zon. Op sommige dagen kan het kwik mogelijk de zomerse waarde van 25 graden bereiken. Al met al lijkt de zomer in de loop van augustus uit zijn dip te komen. Of dat ook daadwerkelijk de trend wordt, kun je lezen in de volgende editie van de 30-daagse. 

Foto omslag: Nicky Wagenvoort

Afwijking van de luchtdruk voor de periode van 9 tot en met 16 augustus. Roze is hoger dan normaal. Blauw lager.

Nog steeds te koel op veel plaatsen in Europa, minder heet in Zuid-Italië. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen