30-daagse: herfstweer ver weg?

30-daagse: herfstweer ver weg?

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 18 september 2021 11:20 uur
Laatste update: 18 september 2021 14:03 uur
Onze nieuwe 30-daagse verwachting is er weer! Echt herfstweer is voorlopig ver te zoeken: het blijft de komende weken vaak stabiel en rustig.

Droge september

Neerslagsom in september, t/m de 13e (bron KNMI)

Na een uiterst wisselvallige zomer, hebben hogedrukgebieden in september het roer overgenomen. Tot nu toe hebben we deze maand weinig buien gezien en bovendien méér zomerse dagen dan in augustus. Alleen in het rivierengebied en Oost-Nederland vielen op 10 september lokaal stevige buien, waardoor daar plaatselijk een halve maandsom aan regen is gevallen. Normaal krijgen we in deze maand namelijk 80-90 mm neerslag te verwerken.

Elders is het dus droog en de kans dat september in z'n geheel als droog de boeken ingaat lijkt behoorlijk groot. Hogedrukgebieden blijven ons weer de komende periode namelijk beheersen. In deze nieuwe 30-daagse verwachting werpen we een blik op het weer t/m begin oktober...

Aangename temperaturen

In september kan het al behoorlijk fris zijn, maar voorlopig hebben we met ronduit aangenaam (na)zomerweer te maken. Gemiddeld hoort het in deze periode een graad of 18-19 te zijn. Daar zitten we de meeste dagen een eindje boven: waar het vanmiddag nog plaatselijk 26 graden kan worden, hebben we de komende tijd te maken met maxima tussen 19 en 22 graden. Dat is vooral afhankelijk van de hoeveelheid bewolking. Bovendien zijn écht frisse ochtenden niet aan de orde. Doordat de gemiddelde temperatuur voor september nu al ruim een volle graad boven het langjarig gemiddelde ligt, gaat deze maand hoogstwaarschijnlijk boven normaal uitkomen. Iets waar tot op heden pas twee andere maanden in 2021 in zijn geslaagd!

Oostelijke wind

Volgende week komt een sterk hogedrukgebied tot ontwikkeling boven Scandinavië. Daardoor draait de wind bij ons naar een oostelijke richting en komt de aanvoer van vrij droge lucht op gang. Overigens is die lucht bij ons niet koud, maar dat geldt zeker wel voor het noorden en oosten van Europa. Nabij Finland en boven het westen van Rusland wordt zelfs een gemiddelde temperatuurafwijking tussen 6 en 10 graden omlaag (!) berekend. Met recht dus een vroege winterse speldenprik in die regio's! In onze omgeving blijft het vrij warm voor de tijd van het jaar.

Op de kaarten hieronder zien we de verwachte afwijking voor de luchtdruk (1) en de gemiddelde temperatuur (2).Oost-Europa duikt duidelijk de veel koudere lucht in, terwijl het weer bij ons relatief warm en stabiel blijft:

Verwachte afwijking luchtdruk voor de week van 20 september (ECMWF)

Verwachte afwijking temperatuur voor de week van 20 september (ECMWF)

Oktober begint stabiel

Vervolgens komt de maandwisseling naar oktober al in zicht. In grote lijnen lijkt er tegen die tijd weinig aan het heersende patroon te veranderen: het hogedrukgebied dat eerst dus boven Scandinavië ligt, gaat langzaam aan de wandel en komt meer boven onze omgeving te liggen. Grote kans dat het rustige en stabiele najaarsweer wordt gecontinueerd met vrij veel ruimte voor de zon, al is dat ook wel afhankelijk van de windrichting. Want zodra het hoog west van ons zou komen te liggen, dan drijven met een noordelijke stroming al snel (lage) wolkenvelden binnen.

Qua temperatuur is het vaak aangenaam met maxima rond 20 graden. Dat kan soms enkele graden lager zijn, maar zeker wanneer de wind aflandig blijft landinwaarts ook regelmatig enkele graden daarboven. De echt warme lucht lijkt wel een beetje uit Europa verdreven te worden, waardoor de kans op zomerse temperaturen boven 25 graden wel verder afneemt. De afgelopen jaren zagen ze zelfs tot ver in oktober nog wel eens dagen met 25-27 graden.

Verwachte afwijking temperatuur (week 27 sept)

Verwachte afwijking neerslag (week 27 sept)

Vervolg van de herfst natter?

Richting half oktober worden de signalen op wisselvalliger weer geleidelijk groter. Toch lijkt de luchtdrukverdeling zelfs dan nog redelijk 'geblokkeerd' te blijven met veel hogedrukgebieden en weinig kans op een overtuigende weststroming. De afgelopen jaren hebben we vaker gezien dat de herfst rustig en vrij stabiel is geweest, alvorens in de tweede helft  van november een zachte westenwind opstak met een komen en gaan van lagedrukgebieden. Het is zeker niet gezegd dat dit jaar in herhaling valt, maar zo'n scenario behoort zeker tot de mogelijkheden.

Concluderend kunnen we rustig zeggen dat echt herfstweer voorlopig ver bij ons land vandaan blijft. Er is geregeld ruimte voor de zon en de temperaturen lijken in elk geval in september aangenaam te blijven met overdag om en nabij de 20 graden. Na een rustige start van oktober kan het dus wisselvalliger worden, maar daar kijken we volgende week verder naar!

Foto omslag: Ben Saanen

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen