30 daagse: grote kans op tropische temperaturen?

30 daagse: grote kans op tropische temperaturen?

Roosmarijn Knol
Roosmarijn Knol 21 juni 2022 13:09 uur
Laatste update: 22 juni 2022 14:15 uur
De astronomische zomer gaat ook met zomerweer van start. Weet warme lucht ons land binnenkort nog vaker te bereiken?

30-daagse trapt af met tropische temperaturen

Afgelopen week lag het grensvlak van zeer warme lucht, afkomstig uit het zuiden van Europa waar temperatuurrecords werden gebroken, en koelere lucht erg dichtbij en zelfs dwars over ons land. Dit zorgde voor zeer grote temperatuurverschillen. Koelere lucht was aan de winnende hand, maar de start van de aankomende 30-daagse periode wordt weer gekenmerkt door een opmars van de temperatuur.

Een herhalend patroon in de weerpluim van het Europese weermodel. Eerst een stijging van de maximumtemperatuur gevolgd door een dalende trend. De warmere scenario's (leden) blijven schommelen rond 25 graden wat aangeeft dat warme lucht zomaar kan terugkeren.

Warmte blijft aanwezig in Europa

Aan het einde van juni en tijdens de start van de julimaand lijkt de warme lucht een groot deel van Europa nog in zijn greep te hebben op de weerkaart. Na extreme hitte in Spanje en Frankrijk wordt de grootste temperatuurafwijking van het gemiddelde deze keer juist in het Centrale Middellandse Zeegebied verwacht met de donkerste kleuren in Italië en het westen van de Balkan. Met een zuidelijke windrichting zet de warme lucht koers richting Centraal-Europa en zelfs Scandinavië. In het normaalgesproken koelere Zweden en Finland is dan ineens zicht op 30 graden. Ook in de Alpenvalleien kan het dan bloedheet worden. Als variant op de Spaanse pluim zouden we in dit geval gekscherend kunnen spreken van een Italiaanse pluim.

Afwijking van de temperatuur (links) en de neerslagsommen (rechts) ten opzicht van normaal voor de periode tussen 27 juni en 4 juli. 

Waar de verdeling van warme en koelere lucht geregeld een noord-zuid oriëntatie heeft, is dat met de huidige verwachting niet het geval. De koelere lucht wordt teruggedrongen naar het westen van Europa en de Atlantische Oceaan. Het grensvlak tussen deze luchtsoorten kan gepaard gaan met regen- en onweersbuien, mits er voldoende onstabiliteit in de atmosfeer aanwezig is. Veel buien worden vooralsnog niet verwacht in het hete zuiden en een groot deel van het Middellandse Zeegebied komt in de weerkaarten droger dan gemiddeld uit de bus. Het grensvlak tussen verschillende luchtsoorten krijgt op deze termijn wel met meer neerslag te maken. Dit zien we bijvoorbeeld terugkomen in Groot-Brittannië en het westen van Noorwegen,

Gestage toename neerslagtekort

Het neerslagpatroon tijdens het vervolg van juli laat weinig tot geen afwijkingen meer zien ten opzichte van de gemiddelde neerslagsommen. Ook de ontwikkeling van de temperatuur heeft geen sterke voorkeur voor een warmer of koeler weertype. Als we de situatie specifiek voor Nederland bekijken, valt op dat de regen tijdens Pinksteren voor grootschalige verlichting van de droogte heeft gezorgd. Het neerslagtekort gaat de komende weken geleidelijk weer oplopen. Van recorddroogte is voorlopig nog geen sprake.

Het Azorenhoog zit stevig in het zadel

Het Azorenhoog doet zijn naam de komende 30 dagen eer aan. Een uitloper van dit hogedrukgebied, ook wel een rug genoemd, richting het noordwesten van Europa brengt in de zomermaanden zonnig en warm weer met zich mee. Daarbij wel de kanttekening dat thermische lagedrukgebieden en restanten van onweersbuien uit Frankrijk voor een bewolkter weerbeeld kunnen zorgen en zelfs nog wat regen met zich mee kunnen brengen.

Tijdens de derde week (4 tot en met 11 juli) wordt een vrij hoge luchtdruk verwacht in de omgeving van de Azoren. Potentiële uitlopers hiervan kunnen warm, zonnig en droog weer veroorzaken.

Foto omslag: Martin Herms

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen