30-daagse: duidelijke signalen voor kouder weer, maar voor hoe lang?

30-daagse: duidelijke signalen voor kouder weer, maar voor hoe lang?

Floris Lafeber
Floris Lafeber 5 februari 2024 12:22 uur
Laatste update: 5 februari 2024 13:47 uur
De weerkaarten laten interessante signalen zien als het gaat om winterweer. Maakt de winter een comeback?

We hebben deze week over het algemeen met ronduit wisselvallig en zacht winterweer te maken. De grens met koude en zachte lucht komt woensdag en donderdag recht boven ons land te liggen met grote temperatuursverschillen en neerslag tot gevolg. Deze grote temperatuursverschillen hebben grote invloed op het weerbeeld. Donderdag trekt een neerslaggebied over het land en dit levert in een groot deel van het land regen op. In de noordelijke provincies is temperatuur een stuk lager en is natte sneeuw mogelijk. Met ons uitgebreide weerbericht blijf je dagelijks op de hoogte van de details.

De zachte lucht wint geleidelijk meer terrein, waardoor ook komend weekend in het teken staat van zeer zacht februariweer. In de zuidelijke provincies kan de thermometer zelfs mogelijk 12 of 13 graden aangeven. Ter vergelijking: middagwaarden rond 6 graden zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Daarnaast is het wisselvallig met geregeld regen, maar ook droge momenten met soms zon. 

Afwijking in luchtdruk tijdens 12 tot en met 19 februari.

Afwijking in temperatuur tijdens 12 t/m 19 februari.

Ander weer op komst

De weerkaarten van het Europese weermodel laten tijdens de periode van 12 tot en met 19 februari interessante signalen zien wat betreft de winterweer. Een krachtig hogedrukgebied nestelt zich tijdens de tweede februariweek in de buurt van Groot-Brittannië, waardoor de wind vaak een noordoostelijke richting krijgt. De neerslagkansen en wind nemen dan af en de zon krijgen we wat vaker te zien. Of we het helemaal droog gaan houden is nog wel de vraag, want vooral het Amerikaanse weermodel (GFS) laat ook wat signalen voor neerslag zien. Bovendien hebben we februari normaliter geregeld met neerslag te maken dus dat er deze tijd van het jaar wat neerslag valt is geheel gebruikelijk. De neerslaghoeveelheden wijken tijdens de tweede en derde februariweer niet of nauwelijks af van het langjarig gemiddelde.

Afwijking in neerslag tijdens 19 tot en met 26 februari.

Afwijking in neerslag tijdens 12 tot en met 19 februari.

Hoe lang blijft dit zo?

Als we naar de luchtdrukkaarten voor de langere termijn kijken dan zien we dat de invloed van het hogedrukgebied minder is tijdens de derde februariweek, maar we deze invloed niet volledig kwijtraken. Relatief lagedruk in onze omgeving ligt echter wel op de loer. Tijdens de periode van 26 februari tot en met 4 maart kleurt onze omgeving geleidelijk steeds meer turquoise wat duidt op een kleine negatieve afwijking wat betreft luchtdruk.

Afwijking in luchtdruk tijdens 26 februari tot en met 4 maart.

Afwijking in luchtdruk tijdens 19 tot en met 26 februari.

Afwijking in temperatuur tijdens 19 tot en met 26 februari.

Afwijking in temperatuur tijdens 26 februari tot en met 4 maart.

De gemiddelde februaritemperatuur ligt overdag op 7,4 graden in De Bilt en tijdens de nachten ligt het kwik dichtbij het vriespunt. De weerkaarten van het ECMWF laten tijdens de derde en vierde week van februari witte kleuren in West-Europa zien. Dit betekent dat de temperatuur nauwelijks afwijkt ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Vanwege het feit dat dit scenario ver weg is gaat dit wel gepaard met grote onzekerheid.

Hoofdfoto: Ria Luttikhold

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen