14 februari 1979: Het noorden ingesneeuwd

Toen Valentijnsdag nog de dag van de Heilige Valentijn was

Van onze weerman

Raymond Klaassen
14 februari 1979: Het noorden ingesneeuwd

14 februari 1979: Het noorden ingesneeuwd

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 13 februari 2019 10:31 uur
Laatste update: 13 februari 2019 11:27 uur
Morgen is het 14 februari, Valentijnsdag. Dit jaar zal het vrij zacht en vrij zonnig zijn op de dag van de (anonieme) liefde. De temperatuur loopt in heel het land op tot boven de 10 graden en daarmee is het een stuk zachter dan klimatologisch gemiddelde voor midden februari.

Valentijnsdag

De weerkaart van 14 februari 1979

Valentijnsdag is in de jaren 90 geleidelijk populair geworden in Nederland. In 1979, precies 40 jaar geleden had waarschijnlijk nog niemand in Nederland van Valentijnsdag gehoord. In ieder geval niet op de commerciële manier zoals we er nu mee omgaan, mogelijk wel vanuit het heilige oogpunt want in het jaar 496 riep Paus Gelasius I, 14 februari uit als de dag van de Heilige Valentijn.

Zwaarste sneeuwstorm van de 20ste eeuw

Valentijnsdag of niet, 14 februari 1979 zullen niet veel mensen in het noorden zijn vergeten. Misschien wel de zwaarste sneeuwstorm van de 20ste eeuw trok toen over het noorden van het land. Het was sowieso al een van de meeste barre winters van die eeuw. Dooiperiodes werden afgewisseld met felle winterse omstandigheden.

Een artikel uit Dagblad van het Noorden

Sneeuwduinen van 3 tot 6 meter

12 tot en met 14 februari zorgde een depressie voor zwaar winterweer. Nadat de neerslag eerst als regen viel, werd dit geleidelijk ijzel en uiteindelijk sneeuw. De ijzel zorgde vooral op de 13e voor grote problemen in de noordelijke helft van het land. Later op de 13 en met name op de 14e viel er oog nog een dik pak sneeuw dat door de harde tot stormachtige oostenwind huizenhoog opgezwiept. Er ontstonden in de vlakke en open gebieden in de noordelijke provincies sneeuwduinen van 3 tot 6 meter hoog!

Groningen, Friesland en Drenthe werden zo afgesloten van de buitenwereld. De dagen er na werd het leger ingezet om de wegen weer enigszins begaanbaar te maken. Veel mensen waren een aantal dagen volledig geïsoleerd en moesten in  huis wachten op hulp.

Ongeloof in De Bilt

Opmerkelijk was dat de eerste meldingen van het noodweer vanuit het noorden, over de blizzard, niet geloofd werden door het KNMI. In het midden en zuiden van het land was het weliswaar ook winters, maar van de vreselijke omstandigheden die er in het noorden heersten was niets te merken. Windkracht 8 tot 9 en sneeuwduinen van ruim twee meter, nee dat kon niet. Jan Bolt, een weeramateur uit Uithuizermeeden (noordoost Groningen) moest er alles aan doen om de mensen in De Bilt te overtuigen dat het toch echt mis ging.

Uiteindelijk werd met de hulp van Hans de Jong en Jan Pelleboer ook in De Bilt in de loop van de ochtend duidelijk dat er echt iets gaande was. Ondertussen hoopte de sneeuw steeds meer op en staken er op sommige plekken in Groningen, Friesland en Drenthe alleen nog maar schoorstenen uit de sneeuw. Met gevoelstemperaturen tot ver onder de -15 graden was het buiten niet uit te houden. Op de beelden uit die tijd is een goede indruk te krijgen van het barre weer.

Later in februari trad de dooi in. Ook toen was er weer veel overlast in het noorden. Ditmaal door het vele smeltwater dat niet direct kon worden afgevoerd.


Het relaas van Jan Bolt is hier te lezen.

Meer artikelen uit het Dagblad van het Noorden vind je hier.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen