Modelbespreking: stabiel en rustig lenteweer

Modelbespreking: stabiel en rustig lenteweer

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 7 mei 2024 10:17 uur
Laatste update: 7 mei 2024 10:59 uur
Sinds lange tijd staat ons een rustige en droge periode te wachten. Precies tijdens het hemelvaartweekend lijken de hoogste temperaturen te vallen!

Krachtig hogedrukgebied

Na een regionaal zeer natte aprilmaand, tapt mei vooralsnog uit een iets ander vaatje. We hebben in de eerste week al enkele warme (en landinwaarts zelfs zomerse) dagen gehad en daarbij was ook al sprake van een zomers aandoende onweerssituatie met veel bliksem en lokaal flinke wateroverlast. Op zich weinig bijzonders in deze tijd van het jaar, want in mei begint het onweersseizoen in ons deel van Europa tenslotte, maar we hebben de afgelopen jaren gezien dat dit ook anders kan. De komende tijd blijven we te maken houden met relatief warm weer: daarbij lijkt zelfs sprake van een serieus stabiele periode met veel zonneschijn. En dat is lang geleden...

Weerkaart (luchtdruk & bewolking) voor komend weekend, 11/12 mei (bron: ImWeather)

Er bouwt zich de komende dagen namelijk een krachtig hogedrukgebied op dat helemaal van de Azoren richting Scandinavië loopt. De as van dit hoog komt enige tijd ongeveer boven Nederland uit, waardoor de wind grotendeels wegvalt. Het rustige weer gaat echter niet alleen maar gepaard met zon. Woensdag zien we bijvoorbeeld een gebied met lage bewolking vanaf de koude Noordzee zuidwaarts schuiven en in elk geval een behoorlijk deel van Nederland aandoen. Als de zon woensdag enige kans maakt, zal dat voornamelijk langs de oostgrens en in Brabant of Limburg zijn. Elders verloopt de dag tamelijk bewolkt met maxima die uitkomen rond 13 graden op de Wadden tot 18 graden wanneer de zon even tevoorschijn komt.

In de 'progtemp' hieronder zien we de weersituatie voor woensdagmiddag. Er is sprake van een bijzonder dikke vochtige laag in de onderste 1200-1400 meter, opgesloten onder een zogenaamde inversie. De zon mag dan krachtig zijn, maar dit ochtendgrijs gaat echt niet allemaal weggebrand worden. Zeker in het midden en westen van Nederland niet. Ook de wind is te zwak om enige invloed uit te oefenen op deze wolkendeken.

Progremp voor Midden-Nederland voor woensdagmiddag, met een duidelijke inversie rond 1400 meter

Vanaf donderdag meer zon

Vanaf donderdag draait de wind langzaam naar noordoost en later zelfs meer naar oost. De bewolking wordt vanuit het oosten dan langzaam weggebrand door de zon. Veel kustregio's blijven echter gevoelig voor enkele wolken vanaf de koude Noordzee en ook kan daar af en toe een zeewind opsteken. We bevinden ons zoals gezegd in een zeer rustige atmosfeer waarbij in deze tijd van het jaar gemakkelijk een windje van zee kan opsteken. Houd daar dus rekening mee tijdens het lange hemelvaartweekend! Het zal met name vlak aan zee lang niet altijd fraai lenteweer zijn en al helemaal niet warm. De maximumtemperatuur wordt daar regelmatig einde ochtend of begin van de middag bereikt en dat zullen waarden zijn omstreeks 20 graden. Daarna kan het dus weer afkoelen. Dit in tegenstelling tot het binnenland.

Verstoken van een koude plas water warmt het landinwaarts namelijk veel sneller op. Donderdag en vrijdag wordt het daar bij flink wat zonneschijn regionaal ruim 20 graden en komend weekend gaat de temperatuur verder omhoog. Zondag (12 mei) is lokaal zelfs een zomerse 25 graden mogelijk in het zuiden en zuidoosten van ons land. Dit is nog wel enigszins afhankelijk van verstoring uit het zuiden. In de warme luchtsoort ontstaat nabij Frankrijk namelijk op den duur een lagedrukgebied, waarvan de eerste wolkenvelden ons zaterdagavond of zondag al kunnen bereiken. Met een beetje geluk wordt dit echter pas tegen zondagavond. Ondanks één of twee addertjes kunnen we dus gaan genieten van een op en top lenteachtig weekend!

Temperatuurpluim voor de komende 14 dagen

Na het weekend onstabieler?

Uiteindelijk komt dat lagedrukgebied vanaf de Franse kust ook wel een keer over onze omgeving heen en dat zal naar alle waarschijnlijkheid maandag of dinsdag gebeuren. Vanuit het zuiden neemt de bewolking toe en komt het tot enkele buien. Dan ligt het vooral aan de timing van een frontale zone (vore en/of koufront) hoe intensief deze buien kunnen worden. Gebeurt dit in de middag of avond? Dan neemt potentieel de kans op enkele forse buien toe met kans op onweer en ook weer veel neerslag binnen korte tijd. We moeten hierbij een beetje de vergelijking trekken met het onweer van afgelopen week. Mede doordat de straalstroom (die juist voor dynamiek moet zorgen) vrij ver bij ons vandaan ligt. Buien kunnen zich dan niet heel krachtig ontwikkelen, waardoor vooral sprake lijkt van traag verplaatsende exemplaren die in potentie veel water brengen. Voor details is het nu nog te vroeg; dit zal later deze week allemaal duidelijker moeten worden.

Credits omslagfoto: Jos Hebben

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen